Reálna mzda vzrástla len v informačných činnostiach

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Bankovky, peňaženka
Foto: Ilustračné foto SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 9. decembra (WEBNOVINY) – Priemerná nominálna mesačná mzda sa zvýšila v októbri medziročne najviac v informačných a komunikačných činnostiach, a to o 20,7 %.

Ako ďalej informoval Štatistický úrad SR, v stavebníctve išlo o rast o 4,2 %, vo vybraných trhových službách o 4,1 %, priemysle o 3,7 %, v maloobchode, v doprave a skladovaní zhodne o 2 % a v ubytovaní o 0,4 %. Naopak, pokles miezd bol v predaji a oprave motorových vozidiel o 0,6 % a vo veľkoobchode o 0,5 %. V činnostiach reštaurácií a pohostinstiev nenastala zmena. Priemerná reálna mesačná mzda v októbri medziročne vzrástla len v informačných a komunikačných činnostiach, a to o 15,6 %.

V priemere za desať mesiacov mali najvyššiu priemernú nominálnu mesačnú mzdu zamestnanci v informačných a komunikačných činnostiach, a to 1 694 eur. V priemysle dosiahla mzda 806 eur, vo vybraných trhových službách 801 eur, vo veľkoobchode 731 eur, predaji a oprave motorových vozidiel 714 eur, doprave a skladovaní 705 eur, stavebníctve 591 eur, ubytovaní 550 eur, maloobchode 546 eur, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev 357 eur.

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka sa mzda najviac zvýšila v informačných a komunikačných činnostiach, o 10,6 %. Vo vybraných trhových službách to bol nárast o 4,5 %, v stavebníctve o 4,4 % a priemysle o 4,1 %. Reálna mesačná mzda v priemere za desať mesiacov vzrástla medziročne v informačných a komunikačných činnostiach o 6,6 %. Miernejší rast o 0,7 % bol vo vybraných trhových službách, v stavebníctve o 0,6 % a v priemysle o 0,3 %. Klesla v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 3,7 %, vo veľkoobchode o 3,3 %, ubytovaní o 3,2 %. Klesla aj v predaji a oprave motorových vozidiel, maloobchode, v doprave a skladovaní, zhodne o 2,6 %.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať