Rooseveltova nemocnica už má lieky pre onkopacientov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
lekáreň
Foto: FreeImages.com

BANSKÁ BYSTRICA 13. januára (WEBNOVINY) – Onkologickí pacienti už v banskobystrickej Rooseveltovej nemocnici dostávajú indikovanú liečbu bez obmedzenia. Uviedla to v piatok pre agentúru SITA hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

„Napriek krátkodobému nedostatku niektorých cytostatík, ktoré vzniklo zlyhaním dodávok od výrobcu a následne od distribučnej firmy, sa dnes nemocničnej lekárni podarilo potrebné liečivá zabezpečiť,“ vyhlásila hovorkyňa. Na žiadosť o reakciu vedenia nemocnice na štvrtkové vyjadrenia ministra zdravotníctva o pochybení Rooseveltovej nemocnice Maťašeje povedala, že odpoveď možno nájsť v tom, čo už uviedla.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik na štvrtkovej tlačovej besede zdôraznil, že v žiadnom prípade nejde o problém financovania. „Na základe prvotných informácií sa zdá, že chybu urobila nemocnica a samotný lekár,“ vyhlásil Uhliarik. Problém nedostatku onkologických liekov sa mal týkať troch pacientov, podľa ministra mal byť vyriešený v priebehu najbližších hodín.

Ako objasnil, v rámci onkologických liekov nastal ešte koncom minulého roka výpadok na strane výrobcu, rezort však o tom vedel a vydal súhlas s mimoriadnym dovozom z iných krajín. Nemocnica v Banskej Bystrici však nepožiadala o povolenie na dovoz takýchto liekov. Minister pritom prešetrí jej postup a dá podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj na konanie konkrétneho lekára. Ako skonštatoval, na Slovensku je dostatok onkologických liekoch, sú na skladoch, nemocnice o ne iba musia požiadať.

Bratislava problém nemá

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave zatiaľ problémy s liekmi pre onkologických pacientov nemá. Ako agentúru SITA informoval riaditeľ nemocnice Daniel Žitňan, liekov majú zatiaľ dostatok, nemajú však dlhodobé zásoby.

Ako dodal, požiadali o mimoriadny dovoz liekov pre onkopacientov, ak by však zlyhal, mohlo by to pre nemocnicu znamenať problém. Primárka Kliniky detskej hematológie a onkológie DFNsP Daniela Sejnová uviedla, že mimoriadna zásielka sa týka dvoch liekov – etopozidu a karboplatiny, do nemocnice by mala prísť 18. januára.

Lekari
Foto: SITA/Diana Černáková

Ostatných liekov pre onkologických pacientov majú podľa nej v nemocnici dostatok. Lieky zatiaľ nechýbajú ani onkologickým pacientom Univerzitnej nemocnice Bratislava, pre agentúru SITA to potvrdila hovorkyňa nemocnice Danica Lehocká.

Televízia JOJ informovala, že detská onkológia si musela požičať lieky od Národného onkologického ústavu a od detskej onkológie v Košiciach.

Primárka onkológie v bratislavskej detskej nemocnici Daniela Sejnová pre televíziu uviedla, že s požičanými liekmi zatiaľ oddelenie vydrží.

„Akonáhle však nepríde očakávaná zásielka 18. januára, tak vidím reálne nebezpečenstvo ohrozenia liečby pacientov,“ povedala pre TV JOJ Sejnová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan UhliarikMinister zdravotníctva Ivan Uhliarik