Volkswagen pripravuje na Slovensku megainvestíciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Volkswagen
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 18. januára (WEBNOVINY) – Volkswagen (VW) chce na Slovensku v nadchádzajúcich rokoch preinvestovať 1,5 mld. eur.

Na stredajšom prijatí medzinárodných zástupcov odborovej rady VW premiérkou Ivetou Radičovou to povedal predseda predstavenstva VW SK Albrecht Reimold.

Ako ďalej uviedol, VW v roku 2011 na Slovensku vytvoril viac ako 1 500 nových pracovných miest.

Ako podnik sa musíme pozerať aj do budúcnosti. Z toho dôvodu postavíme aj novú lisovňu a vytvoríme aj nové pracovné štruktúry pre lakovňu, aby sme boli schopní vytvárať vozidlá s nízkou produkciou emisií,“ povedal Reimold.

Investíciu privítala aj premiérka Iveta Radičová. „V hlbokej vážnej kríze je každé pracovné miesto veľkou vzácnosťou,“ uviedla. Ako povedala, Nemecko na Slovensku cez svoje podniky vytvorilo vyše 90 tis. pracovných miest. „Je to ale aj dôkaz toho, že podmienky pre investorov a podnikateľské prostredie je určite naklonené takýmto investíciám,“ skonštatovala Radičová.

Výrobná kapacita bude 400-tisíc vozidiel

Volkswagen Slovakia
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Automobilka chce vo fabrike v bratislavskej Devínskej Novej Vsi zbúrať časť terajšej zvarovne H4a.

Na jej mieste by mala vyrásť nová s výrazne vyššou kapacitou.

Firma zverejnila svoj zámer v štúdii pre posúdenie vplyvov na životné prostredie.

Po plnom nábehu výroby novej zvarovne by mala byť slovenská továreň Volkswagenu schopná zvárať 1 100 karosérií denne. Priamo vo výrobe má vzniknúť zhruba 1 200 pracovných miest. Produkční pracovníci budú pracovať v štyroch zmenách.

Začiatok výstavby novej zváracej prevádzky má Volkswagen Slovakia naplánovaný na prvý kvartál tohto roku. Výstavba by mala trvať zhruba rok. Následne začne fabrika inštalovať výrobné technológie a v prvom štvrťroku 2014 by mala štartovať výroba. Vo výrobnej hale sa budú postupne montovať nové výrobné technológie od roku 2013 až do roku 2016, na kedy je naplánovaný rozbeh výroby vo zvarovni na plný výkon. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca VW SK Vladimír Machalík, „celkové výrobné kapacity VW SK budú v budúcom roku približne 400-tisíc vozidiel.“

Volkswagen Slovakia pôsobí na Slovensku 20 rokov. Od roku 1991 vyrobil už viac ako 2,5 milióna vozidiel. Zamestnáva vyše 7 000 ľudí. V závode v Bratislave vyrába Volkswagen Touareg, Audi Q7, Volkswagen up!, Škoda Citigo, Seat Mii, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky, v Martine komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska. V roku 2010 vyrobil viac ako 144 500 vozidiel. Obrat spoločnosti presiahol 4 mld. eur. Viac ako 98 % produkcie smeruje na export.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Iveta Radičová
Firmy a inštitúcie Volkswagen