Slovenské domácnosti možno za teplo zaplatia menej

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
|
Ilustračné foto Foto: Pixabay.com

BRATISLAVA 27. januára (WEBNOVINY) – Slovenským domácnostiam možno klesnú aj ceny tepla. Túto možnosť pripustil predseda Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT) Miroslav Obšivaný potom, ako Úrad pre reguláciu sieťových odvetví SR (ÚRSO) oznámil, že klesne cena zemného plynu.

Ak bude skutočne cena plynu nižšia môžu byť prehodnotené aj cenové návrhy smerom dolu a teplo môže zlacnieť. Všetko záleží od finálneho stanoviska regulačného úradu,“ povedal Obšivaný.

Teplári zatiaľ nechcú konkretizovať, o koľko by sa cena tepla mohla znížiť. “Zatiaľ sme neobdržali oficiálne stanovisko regulačného úradu hovoriace o znížených cenách plynu a ani o podmienkach, za akých sa cena bude znižovať. Z toho dôvodu sa zatiaľ nemôžeme baviť o konkrétnych číslach,“ konštatoval Obšivaný. Slovenským domácnostiam naposledy vzrástli ceny tepla začiatkom tohto roka v priemere o sedem percent.

Cena zemného plynu pre slovenské domácnosti zrejme klesne o 3 až 5 %. Predpokladá to šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozef Holjenčík.

Regulačný úrad začal cenové konanie z vlastného podnetu. Dôvodom je podpísaný dodatok k dlhodobej zmluve medzi Slovenským plynárenskom priemyslom, a.s. (SPP) a ruskou firmou Gazprom, na základe ktorého sa upravila nákupná cena plynu.

Úrad má o nových cenách plynu rozhodnúť do 15. februára. Cena plynu sa pre domácnosti naposledy zvýšila začiatkom tohto roka, a to v priemere o 5,53 %.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef HoljenčíkMiroslav Obšívaný