Gazprom obmedzil plyn pre Európu, dôvodom sú silné mrazy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Plynovod
Foto: Ilustračné foto : SITA/AP

KYJEV 3. februára (WEBNOVINY) – Ruský energetický gigant Gazprom znížil dodávky plynu do Európy, informovala tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na ukrajinského ministra pre energetiku Jurija Bojka.

„Hlavným problémom je, že Rusko sužujú vysoké mrazy a dodávky na Ukrajinu sa znížili,“ povedal Bojko.

Zároveň dodal, že terajší denný objem dodávok je 415 miliónov kubických metrov, zatiaľ čo dohoda je 490 miliónov kubických metrov.

Gazprom tvrdí, že aktuálne výkyvy v dodávkach plynu nie sú výsledkom politickej krízy, ale vlny extrémne chladného počasia a prudkého nárastu dopytu. Zdroje blízke spoločnosti podľa vyjadrenia, ktoré získala agentúra SITA, uviedli, že všetci partneri Gazpromu v Európe signalizovali, že sú pripravení na vzniknutú situáciu.

Gazprom velí štvrtine dodávky pre Európu

Plyn

Zdroje blízke firme tiež uviedli, že v záujme vyriešenia vzniknutej situácie oproti minulému týždňu zvýšila na štvornásobok odber plynu zo svojich zásobníkov v Európe.

Niekoľko európskych krajín zaznamenalo tento týždeň znížené dodávky plynu z Ruska, pretože vysoké mrazy výrazne zvyšujú dopyt.

Tlačová agentúra Reuters v utorok informovala, že Gazprom nedokázal v plnej miere vyhovieť požiadavkám na dodávky do Talianska a dodávky plynovodom Jamal, ktorý vedie do Nemecka cez Poľsko, klesli o 10 percent.

Gazprom však na to reagoval, že nepretržite plní svoje záväzky voči európskym zákazníkom pri dodávkach zemného plynu. Gazprom zabezpečuje zhruba štvrtinu dodávok plynu pre Európu.

Zníženie dodávok plynu z Ruska o 30 percent vo štvrtok zaznamenal aj Slovenský plynárenský priemysel , podľa firmy to však nebude mať dopad na dodávku plynu jeho zákazníkom

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Gazprom