Mimoriadne odpočty stavu plynomerov pre domácnosti

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Spp
Foto: ilustračné, SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 14. marca (WBN/PR) – V súvislosti so zmenou cien za dodávku zemného plynu pre domácnosti od 12. marca do 31. decembra 2012, Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) oznamuje, že sa v tejto odberateľskej kategórii uskutočnia mimoriadne odpočty stavu plynomerov. Mimoriadne odpočty pre SPP zabezpečí v zmysle platnej legislatívy prevádzkovateľ distribučnej plynárenskej siete, spoločnosť SPP – distribúcia, a.s., podľa typových diagramov dodávky, t.j. bez realizácie fyzických odpočtov stavu plynomerov.

Spotreba zemného plynu bude pre zákazníkov SPP vypočítaná podľa typových diagramov dodávky (t.j. odhadom), nie prostredníctvom fyzického odpočtu, na základe údajov o spotrebe zemného plynu z predchádzajúceho obdobia.

Mimoriadne odpočty budú pre každého odberateľa zabezpečené individuálne na základe platnej metodiky schválenej Úradom pre reguláciu sieťových odvetví a v súlade s Prevádzkovým poriadkom spoločnosti SPP – distribúcia, a.s., ktorá je povinná zabezpečiť odpočet spotreby zemného plynu pre všetkých dodávateľov plynu podnikajúcich na území Slovenska.

Zákazníci SPP majú pre účely tohto mimoriadneho odpočtu tiež možnosť nahlásiť stav plynomeru v termíne od 13.3.2012 do 19.3.2012 na Zákaznícku linku SPP 0850 111 363, počas pracovných dní od 7 h do 20 h, prípadne prostredníctvom elektronickej pošty na adrese: zakaznickalinka@spp.sk.

Povinnosť sprístupniť meradlo prevádzkovateľovi distribučnej siete spoločnosti SPP – distribúcia, a.s. však žiadnemu zákazníkovi nezaniká ani priamym nahlásením stavu meradla dodávateľovi plynu. SPP – distribúcia, a.s. môže požiadať o sprístupnenie meradla počas vykonávania cyklických (riadnych ročných) odpočtov, alebo za účelom kontroly meradla.

Mesačné preddavky, ktoré zohľadňujú ceny platné od 12. marca 2012 sa pre zákazníkov SPP meniť nebudú. K zmene dôjde až po vystavení faktúry za riadne vyúčtovacie obdobie, t.j. pri ročnej fakturácii.

Slovenský plynárenský priemysel, a.s. (SPP) (www.spp.sk) je nadnárodná energetická spoločnosť a spoľahlivý dodávateľ energií a služieb. SPP priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú tradíciu plynárenstva na Slovensku. Víziou spoločnosti je byť jednou z vedúcich energetických skupín v strednej a východnej Európe so silnou dôverou zákazníkov a obchodných partnerov. SPP poskytuje spoľahlivé a konkurencieschopné dodávky energií a s nimi spojené služby na Slovensku aj na medzinárodných trhoch. Spoločnosť ponúka riešenia pri úspore energií a podporuje iniciatívy zamerané na trvalo udržateľný rozvoj. Akcionármi SPP sú Slovenská republika prostredníctvom Fondu národného majetku SR (51 %) a spoločnosť Slovak Gas Holding B.V. (49 %), konzorcium spoločností E.ON Ruhrgas AG a GDF SUEZ.

SPP – distribúcia, a.s., (www.spp-distribucia.sk) začala svoju činnosť 1. júla 2006 právnym odčlenením všetkých činností súvisiacich s distribúciou zemného plynu a distribučných aktív ako 100 % dcérska spoločnosť SPP (Slovenský plynárenský priemysel, a.s.). Spoločnosť zabezpečuje distribúciu zemného plynu pre vyše 1,5 milióna odberateľov na Slovensku. SPP – distribúcia, a.s., zabezpečuje pre všetkých dodávateľov zemného plynu podnikajúcich na území Slovenska dva druhy odpočtov – cyklické odpočty a mimoriadne odpočty stavu plynomerov. Cyklické odpočty sa vykonávajú v súvislosti s ročnou fakturáciou spotreby zemného plynu počas celého roka. Každý mesiac je odčítavaný stav plynomeru a fakturovaný odber zemného plynu len jednej časti zákazníkov, v rámci celého Slovenska sú odberatelia zaradení do 12 cyklov. Mimoriadne odpočty sa realizujú v súvislosti s plánovanými zmenami (nový cenník za dodávku zemného plynu pre domácnosti a maloodberateľov, zmena v legislatíve) v krátkom časovom horizonte.

Ceny za dodávku plynu pre domácnosti od 12. marca 2012 do 31. decembra 2012

 Tarifa  Fixná mesačná sadzba bez DPH (Eur/mesiac)  Fixná mesačná sadzba s DPH (Eur/mesiac) Sadzba za odobratý plyn bez DPH (Eur/kWh) Sadzba za odobratý plyn s DPH (Eur/kWh)
 D1 (Varíme) tarifa vhodná pre ročnú spotrebu od 0 kWh do 2 110 kWh vrátane (približne od 0 m3 do 200 m3 )  1,76  2,11 0,0537 0,0644
 D2 (Ohrievame) tarifa vhodná pre ročnú spotrebu nad 2 110 kWh do 17 935 kWh vrátane (približne od 200 m3 do 1700 m3 )  4,15  4,98 0,0400 0,0480
D3 (Kúrime) tarifa vhodná pre ročnú spotrebu nad 17 935 kWh do 68 575 kWh vrátane (približne od 1700 m3 do 6500 m3 ) 6,46 7,75 0,0384 0,0461

Pozn.: Úrad pre reguláciu sieťových odvetví neurčuje ceny za dodávku plynu pre domácnosti v tarife D4 , v súčasnosti platné ceny v tejto tarife zostávajú nezmenené.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie SPP Slovenský plynárenský priemysel