Robert Fico chce opäť otvárať druhý dôchodkový pilier

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Fico
Predseda strany Smer-SD Robert Fico Foto: Archívne foto SITA/Jozef Jakubčo
Dôchodcovia
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 17. apríla (WEBNOVINY) – Premiér Robert Fico pripustil, že jeho vláda opätovne otvorí druhý dôchodkový pilier.

„Buď opätovne zavedieme garancie a dôchodkové správcovské spoločnosti budú musieť nahrádzať všetky straty, ktoré spôsobujú, alebo sa urobí druhé rozhodnutie, že sa otvorí druhý pilier a umožníme ľuďom, aby z toho piliera vystúpili,“ povedal predseda vlády po tom, ako oficiálne uviedol do funkcie ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera. O znížení 9-percentnej sadzby príspevkov do druhého piliera premiér nehovoril.

Štát bude musieť na dôchodky doplácať

Úspory ľudí v druhom penzijnom pilieri sa totiž podľa Fica znehodnocujú. „Môže sa stať, že inflácia zožerie ľuďom peniaze a títo ľudia budú odkázaní len na dôchodok v Sociálnej poisťovni,“ upozornil.

Penzia z prvého, priebežného piliera však bude v prípade sporiteľov podľa Fica zodpovedať ich 9-percentným odvodom do Sociálnej poisťovne. „Môže sa stať, že bude musieť štát dorovnávať týchto ľudí, aby vôbec dosahovali životné minimum,“ povedal premiér o sporiteľoch v druhom pilieri.

Ak sa súčasná vláda podľa Fica rozhodne otvoriť druhý pilier, bude to spojené s príslušnou kampaňou. „Možno takou istou, akou dôchodkové správcovské spoločnosti lákali pred niekoľkými rokmi klientov do tohto systému,“ povedal. Vláda však podľa neho nemá záujem prijímať žiadne mocenské, autoritatívne rozhodnutia. “ Máme záujem na dohode s dôchodkovými spoločnosťami,“ uviedol premiér.

Garancie zanikli od apríla

Od začiatku apríla v druhom dôchodkovom pilieri zanikli garancie v rastových a vyvážených fondoch. Jediným garantovaným fondom zostal dlhopisový fond. Ak chce sporiteľ v rastovom alebo vyváženom fonde zostať v garantovanej schéme, musí prestúpiť do dlhopisového, pôvodne konzervatívneho fondu. K pôvodným trom typom fondov pribudol nový, tzv. indexový fond.

Súčasne sa umožnilo rozloženie dôchodkových úspor do dvoch fondov za podmienky, že jeden z fondov bude garantovaný dlhopisový fond.

Druhý dôchodkový pilier prvá vláda Roberta Fica otvorila dvakrát. Prvýkrát sa tak stalo v prvom polroku 2008, kedy z tohto systému vystúpilo vyše 106 tisíc sporiteľov a jeho účastníkom sa stalo takmer 23 tis. nových sporiteľov. Druhýkrát sa sporivý pilier otvoril v období od 15. novembra 2008 do 30. júna 2009.

V tomto období druhý pilier opustilo 66 tis. sporiteľov a vstúpilo do neho 14,5 tisíca nových sporiteľov. V kapitalizačnom pilieri si v súčasnosti na dôchodok sporí vyše 1,45 mil. osôb.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico