Slovinsko, Chorvátsko a Maďarsko sa môžu dostať do recesie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, euro
Foto: SITA/Michal Svitok

LONDÝN 18. mája (WEBNOVINY) – Slabý rast nových európskych trhových ekonomík by sa mohol zmeniť na recesiu, ak sa vystupňuje dlhová kríza eurozóny. Uviedla to Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR).

V piatok banka konštatovala, že v strednej Európe a pobaltských krajinách síce teraz očakáva v tomto roku priemerný rast hrubého domáceho produktu (HDP) o 1,6 %, hoci v januári prognózovala rast na úrovni 1,4 %.

V prípade ekonomík Slovinska, Chorvátska a Maďarska však v tomto roku predpokladá pokles, keďže domáce problémy zhoršujú negatívny vplyv prameniaci z krízy v eurozóne. V juhovýchodnej Európe EBRD očakáva rast na úrovni 1 %, vzhľadom na väzby jej bankového sektora na Grécko.

Svoju prognózu rastu najväčších ekonomík regiónu, a to Ruska a Turecka, však EBRD nezmenila. Predpovedá, že ruský HDP vzrastie o 4,2 % a turecký o 2,5 %. Pokiaľ ide o Rusko banka očakáva, že ceny komodít a ropy budú krajinu do určitej miery od problémov eurozóny izolovať. Vlani celý región nových európskych trhových ekonomík vzrástol o 4,6 %. V roku 2013 by sa jeho rast opäť mohol zotaviť, a to na úroveň 3,7 %.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie EBOR Európska banka pre obnovu a rozvoj