Dôchodky sa od januára zvýšia o takmer deväť eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dochodcovia
Foto: SITA Nina Bednáriková

BRATISLAVA 25. mája (WEBNOVINY) – Od 1. januára budúceho roka sa budú dôchodky zvyšovať o pevnú sumu. Tá sa určí percentom priemernej sumy jednotlivých dôchodkov, pričom percento bude vychádzať z priemerného medziročného rastu spotrebiteľských cien a medziročného rastu priemernej mzdy na Slovensku.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR (MPSVR) predložilo do pripomienkového konania.

Suma nie je rovnaká

Taliansko, dôchodcovia
Foto: SITA/AP

Všetci poberatelia starobných a predčasných starobných dôchodkov by si mali od januára podľa odhadov rezortu práce prilepšiť o 8,74 eura, invalidným penzistom s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť do 70 % by sa malo pridať 4,69 eura, invalidným dôchodcom s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť nad 70 % by sa mala penzia zvýšiť o 8,28 eura, poberatelia sólo vdovského a vdoveckého dôchodku by mali dostať 3,54 eura, sólo sirotského dôchodku sumu 3,23 eura a poberateľom starobného dôchodku v súbehu s vdovským, resp. vdoveckým dôchodkom by mal štát pridať 12,28 eura.

Presné sumy budú závisieť od výšky priemerných dôchodkov k 30. júnu tohto roka, ako aj od medziročného rastu spotrebiteľských cien a priemernej mzdy na Slovensku za prvý polrok tohto roka.

Ako uvádza rezort sociálnych vecí, do predkladaného návrhu nie je zapracovaný spôsob valorizácie v roku 2014 a v nasledujúcich rokoch. Ak chce totiž ministerstvo zmeniť systém zvyšovania dôchodkov už od 1. januára 2013, musí byť príslušná novela zákona účinná najneskôr do 30. októbra tohto roka.

„Do 31. októbra je totiž podľa súčasne platnej legislatívy potrebné vydať opatrenie, ktorým sa ustanovuje percento zvýšenia dôchodkov,“ argumentuje ministerstvo.

Rozhodne rast cien

Mliecne výrobky
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Ďalšia novela zákona o sociálnom poistení by mala podľa rezortu obsahovať nový spôsob valorizácie dôchodkov, ktorý bude závislý výlučne od priemerného medziročného rastu spotrebiteľských cien za domácnosti dôchodcov.

„V prechodnom období bude valorizácia závisieť od priemerného medziročného rastu spotrebiteľských cien a medziročného rastu priemernej mesačnej mzdy s tým, že postupne, každým rokom, bude klesať váha medziročného rastu priemernej mesačnej mzdy a zodpovedajúco tomu bude narastať váha priemerného medziročné rastu spotrebiteľských cien,“ uviedlo ministerstvo.

Dôchodky chcela zvyšovať o pevnú sumu už bývalá vláda Ivety Radičovej, a to v rokoch 2013 až 2016. Tá mala závisieť od dôchodcovskej inflácie a priemerného starobného dôchodku. Od roku 2017 sa mali penzie upravovať smerom nahor podľa dôchodcovskej inflácie, teda percentuálne.

Tento zámer však nakoniec bývalá vládna koalícia pre pád vlády nestihla schváliť. V súčasnosti sa dôchodky upravujú o percento, ktoré vzniká spriemerovaním medziročného rastu priemernej mzdy a medziročnej inflácie za prvý polrok predchádzajúceho roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia