Odborári kritizujú zvyšovanie penzií o rovnakú sumu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dochodcovia
Foto: SITA Nina Bednáriková

BRATISLAVA 4. júna (WEBNOVINY) – Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ) zásadne nesúhlasí s tým, aby sa od 1. januára budúceho roka dôchodky zvyšovali o pevnú sumu.

Tá sa určí percentom priemernej sumy jednotlivých dôchodkov, pričom percento bude vychádzať z priemerného medziročného rastu spotrebiteľských cien a medziročného rastu priemernej mzdy na Slovensku. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý predložilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Odborári to uviedli ako zásadnú pripomienku k návrhu novely zákona o sociálnom poistení. „KOZ považuje navrhnutý spôsob valorizácie dôchodkov za nesystémový, nakoľko spôsobuje nivelizáciu dôchodkových dávok pre dôchodcov, ktorí na základe svojich vyšších alebo nižších poistných odvodov dostali primerané dôchodky,“ odkázali odborári rezortu práce a sociálnych vecí.

Keďže dôchodkový systém na Slovensku podľa KOZ pri stanovení dôchodkovej dávky nerozlišuje medzi dávkou na úrovni sociálneho zabezpečenia na prežitie a dávkou vyjadrujúcou zásluhu na základe odvedených príspevkov poistenca, nemal by popierať zásluhovosť ani pri valorizácii dôchodkových dávok.

„Rozdiely vo výške dôchodkových dávok nie sú neodôvodnené, naopak, vyjadrujú rozdiely vo výške zaplateného poistného,“ upozorňujú odborári.

Za neodôvodnené považuje KOZ stieranie rozdielov medzi dôchodkovými dávkami navrhnutým spôsobom valorizácie o rovnakú pevnú sumu.

„Navrhnutá novelizácia zákona zvýši dôchodkové dávky bez skúmania, prečo má poberateľ taký nízky dôchodok a dôvodom môže byť skutočnosť, že celé poistné obdobie pracoval dôchodca iba na čiastočný úväzok, alebo mu vznikol nárok na dôchodok po 10 alebo 15 rokoch poistenia a samozrejme, že takýto dôchodok je nižší ako u poistencov, ktorí platili poistné 40 aj viac rokov,“ tvrdí KOZ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia