Očkovať sa bude zase po starom, rozhodla ministerka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Injekcia
Foto: www.sxc.hu

BRATISLAVA 18. júna (WEBNOVINY) – Spôsob očkovania sa zmení, Slovensko by sa malo vrátiť k starému systému, ktorý fungoval do konca minulého roka.

Povedala to v pondelok ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, ktorá chce novelizovať zákony o lieku a zmeniť systém nákupu vakcín.

Predchádzajúce vedenie rezortu zdravotníctva zmenilo obstarávanie vakcín od decembra minulého roka. Odvtedy už vakcíny nevyberajú rodičia v lekárni, ale kupujú ich priamo lekári, ktorí ich musia skladovať v ambulanciách. Následne im náklady prepláca zdravotná poisťovňa.

„Zmätky v teréne odmietla odborná i laická verejnosť,“ uviedla ministerka zdravotníctva. Situácia podľa Zvolenskej zašla tak ďaleko, že očkovanie predovšetkým starších detí sa odkladá. Problém nie je len v platbách od zdravotných poisťovní, ale aj v technickom vybavení ambulancií, ktoré by mali vakcíny skladovať.

Ministerka navrhuje, aby sa vrátil pôvodný systém, ktorý bez problémov fungoval. Rodičia by u lekára dostali predpis, v lekárni by si vybrali vakcínu, a lekár by následne dieťa zaočkoval. Zmena bude súčasťou novely zákona o lieku, ku ktorému sa pripravuje pripomienkové konanie. Začiatkom júna ministerstvo odoslalo listy Slovenskej lekárskej komore a Slovenskej lekárskej spoločnosti, aby vyjadrili svoje návrhy k novele. Rokovanie o zákone očakáva MZ na jeseň, diskutovať chce s celou odbornou verejnosťou.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Zuzana Zvolenská
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR