Banky navýšili odhad tohtoročného rastu na 2,1 %

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze_euro
Foto: Archívne foto SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 25. júna (WEBNOVINY) – Komerčné banky pokračujú v navyšovaní odhadov tohtoročného hospodárskeho rastu.

V aktuálnej júnovej prognóze podľa prieskumu Národnej banky Slovenska očakávajú pre tento rok rast hrubého domáceho produktu v priemere o 2,1 %, čo oproti máju znamená navýšenie prognózy o 0,2 percentuálneho bodu.

V samotnom druhom kvartáli tohto roka by pritom medziročný hospodársky rast mal spomaliť z 3,1 % z prvého štvrťroka na 2,5 %. Zároveň s navyšovaním tohtoročných odhadov však bankoví analytici znižujú odhad rastu na budúci rok z 2,8 % v máji na aktuálnych 2,4.

Prognózu inflácie podľa harmonizovaného indexu Európskej únie pre tento rok pritom ponechávajú banky zatiaľ bez zmeny na úrovni 3 %. Odhad inflácie meranej národným indexom mierne navýšili o 0,1 percentuálneho bodu na 3,1 %. Pre budúci rok naopak predikciu inflácie banky zmiernili. Pri národnej metodike ako aj pri harmonizovanej inflácii zhodne o 0,1 percentuálneho bodu na 2,9 %.

Očakávania bankových analytikov však napriek navýšeniu prognózy tohtoročného rastu zostávajú konzervatívnejšie ako odhady relevantných inštitúcií. Tak Národná banka Slovenska ako aj rezort financií totiž v uplynulých týždňoch navýšili svoje odhady tohtoročného rastu na 2,5 %. Obe inštitúcie však upozorňujú, že reálny vývoj môže byť zásadne ovplyvnený ďalším vývojom v eurozóne.

Rezort financií dokonca vypočítal, že napríklad v prípade vystúpenia Grécka z eurozóny by tohtoročný rast dosiahol iba 0,4 % a v budúcom roku by sa hospodárstvo Slovenska prepadlo až o takmer 4 %.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SRNBS Národná banka Slovenska