Slovensko zakázalo dovoz českých liehovín

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Alkohol
Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

Ministerstvo zdravotníctva Českej republiky zverejnilo etikety fliaš, ktoré môžu obsahovať smrtiaci metylalkohol. Viac sa dozviete —>>> TU.

Toxický alkohol úradoval aj na Slovensku. V Prešovskej nemocnici hospitalizovali osem ľudí, šiestich v utorok prepustili. Viac sa dočítate —>>>TU.

PRAHA 18. septembra (WEBNOVINY) – Slovensko zastavilo import alkoholu vyrobeného v Česku a jeho samotný dovoz.

Ako informovala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, rozhodla o tom komisia zložená z ministrov a predstaviteľov ďalších štátnych orgánov. Podľa Zvolenskej, Slovensko tak urobí preto, že výskyt otravy pančovaným alkoholom v Prešove ukázal, že mediálne výstrahy na ochranu ľudí nestačia.

Všetky obchodné reťazce začali od 17:00 sťahovať z regálov všetok alkohol pochádzajúci z Česka.

„Dospeli sme k názoru, že aj napriek masívnej kampani o výskyte metanolu sa takýto alkohol vyskytol aj u nás, preto sme sa rozhodli, že musíme chrániť občanov aj pred ich vlastnou nezodpovednosťou,“ informoval minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek.

Zákaz by mal podľa jeho slov platiť minimálne dovtedy, kým Česká republika neprijme dostatok opatrení, nedostane situáciu pod kontrolu, neurobí si poriadok vo svojej krajine a nestiahne prohibičné opatrenie.

„Pokladáme rozhodnutie českej vlády za nedostatočné,“ doplnil a dodal, že preto sa rozhodli, ako najbližší český sused, kam smeruje 25 percent spotreby alkoholu, zasiahnuť a prijať celoplošné opatrenie.

So zákazom súhlasí aj SPPK

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) považuje prechodný zákaz dovozu alkoholu z Čiech za správne rozhodnutie.

Ako ďalej informuje predseda SPPK Milan Semančík, toto opatrenie brániace šíreniu českého alkoholu na území SR je podľa potravinárov v záujme ochrany slovenských spotrebiteľov.

„Je predsa celkom logické, že českí výrobcovia by sa snažili zvýšiť svoje exportné aktivity aj smerom k Slovensku, aby si tak aspoň čiastočne vykompenzovali straty, vyplývajúce z pozastavenia domáceho odbytu“, povedal Semančík.

Slovensku podľa Semančíka nehrozia pre zákaz žiadne sankcie zo strany Európskej únie (EÚ) a rovnako ani zhoršenie vzťahov s Českou Republikou. „Veríme, že česká strana vyvinie maximálne úsilie pre uspokojivé vyriešenie situácie,“ uviedol Semančík. Zdôrazňuje však, že by určite nebolo správne vystaviť obyvateľov Slovenska riziku z pokračovania dovozov z Čiech.

Importéri dôvod na zákaz dovozu alkoholu nevidia

Importéri liehovín na Slovensko, ktorí dovážajú alkohol aj z Českej republiky, považujú pondelkové vyjadrenia Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) a Potravinárskej komory Slovenska (PKS) o zastavení predaja liehovín z Českej republiky za nevhodné.

Sekcia importérov liehovín pri Zväze obchodu a cestovného ruchu SR považuje zároveň tieto vyjadrenia za nešťastné zneužívanie súčasnej vypätej situácie a strachu občanov vo svoj prospech a snahu o vylúčenie produkcie renomovaných českých výrobcov liehovín z trhu.

„V súvislosti s úvahami o zákaze predaja liehovín vyrobených v ČR by sme chceli zdôrazniť, že aj vzhľadom na vysokú mieru kontroly a regulácie predaja liehovín v SR, sú obavy z prieniku otráveného alkoholu vyrobeného a dodávaného renomovanými českými výrobcami a na slovenský trh distribuovaného v spotrebiteľskom balení, ktorým sú sklenené fľaše riadne označené etiketami a kontrolnými známkami, prehnané a zbytočné,“ uvádzajú importéri v zverejnenom stanovisku.

Importéri zároveň veria, že vláda nepodľahne tlaku AZZZ a Potravinárskej komory Slovenska, ktoré podľa ich stanoviska „priamo zastupujú slovenských liehovarníkov a niektorí funkcionári týchto združení sú priamo personálne alebo majetkovo prepojení s najväčšími slovenskými výrobcami liehovín“.

„Keďže odobraté vzorky boli negatívne a teda alkohol na pultoch predajní je v poriadku, Slovensko zatiaľ dovoz alkoholu z Českej republiky nezakáže, momentálne na to nie je dôvod,“ dodávajú importéri s tým, že podľa všetkých známych indícii liehoviny s obsahom metanolu pochádzajú z nelegálnej výroby.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír JahnátekMilan SemančíkZuzana Zvolenská