Záujemca o SPP spieva pieseň ako premiér, ceny by nezvýšil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Spp
Žiadatelia o grant môžu svoje projekty elektronicky posielať do 27. júna. Foto: ilustračné, SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 24. októbra (WEBNOVINY) – Česká spoločnosť Energetický a průmyslový Holding (EPH) sľúbila premiérovi Robertovi Ficovi, že ak sa stane minoritným akcionárom Slovenského plynárenského priemyslu (SPP), vzdá sa v budúcom roku akéhokoľvek zvyšovania cien plynu pre maloodberateľov.

„Dokonca mi v liste napísali, že sa vzdávajú prípadných nárokov, ktoré by mohli voči Slovensku uplatňovať z titulu cenovej regulácie na príslušných arbitrážnych konaniach,“ povedal po stredajšom rokovaní predseda vlády.

Po sľube potenciálneho nového vlastníka minoritného podielu plynární tak premiér odblokoval rokovanie o návrhu zmeny akcionárskej štruktúre v SPP. Fico odmietol rokovať o predaji SPP, pokiaľ zahraniční akcionári, spoločnosti GDF Suez a E.ON Ruhrgas, nestiahnu svoje návrhy na zvýšenie cien plynu pre domácnosti na budúci rok o 18 %, respektíve 25 %.

Slovensko na odkúpenie nemá peniaze

Robert Fico
Foto: SITA/Diana Černáková

Ministri sa teda na stredajšom rokovaní oboznámili s podmienkami predaja firmy Slovak Gas Holding B.V., prostredníctvom ktorej vlastnia GDF Suez a E.ON Ruhrgas 49-percentný podiel SPP.

“Poverili sme ministra hospodárstva, aby viedol ďalšie rokovania s EPH o konkrétnych podmienkach, ako sa posilní postavenie štátu.

Toto všetko sa pretaví do dokumentov, o ktorých budeme rokovať na vláde 24. novembra,“ konštatoval Fico, ktorý sa teší na ukončenie “nie dobrej éry spolupráce s investormi z Nemecka a z Francúzska“. Keďže Slovensko, ako 51-percentný akcionár SPP, má predkupné právo, existovala možnosť, že minoritný podiel odkúpi naspäť štát. Ministerstvo hospodárstva (MH) a ani ministerstvo financií však na to z ekonomického hľadiska nevideli priestor.

Rezort hospodárstva sa so spoločnosťou EPH, ktorú ovládajú českí podnikatelia Daniel Křetínský a Petr Kellner a slovenská investičná skupina J&T, dohodol aj na predbežných princípoch budúcej akcionárskej zmluvy, ktorá by mala začať platiť po vstupe EPH do slovenských plynární.

Vláda viackrát deklarovala, že ak sa jej nepodarí odkúpiť predávaný podiel v SPP, bude sa snažiť aspoň vyrokovať novú akcionársku zmluvu. Tá mala okrem iného slovenskému štátu, ako majoritnému vlastníkovi plynární, prinavrátiť rozhodovacie právomoci v predstavenstve spoločnosti. V súčasnosti má totiž štát zo siedmich členov predstavenstva len troch.

Zmenia sa podmienky zmluvy

PLYN
Foto: SITA/Diana Černáková

MH sa s možným budúcim vlastníkom minoritného podielu SPP, spoločnosťou EPH, podľa predbežných informácií nakoniec dohodlo na zriadení pozície interného audítora, ktorý bude nominovaný na návrh slovenskej strany.

“Interný audítor bude mať najmä právo na sprístupnenie všetkých informácií a dokladov týkajúcich sa činnosti spoločnosti. Všetci členovia orgánov a zamestnanci príslušnej spoločnosti budú mať povinnosť poskytnúť internému audítorovi rozumne požadovanú súčinnosť,“ uvádza sa v návrhu akcionárskej zmluvy. Interný audítor bude primárne plniť úlohy uložené členmi predstavenstva nominovanými slovenskou stranou.

Cenové návrhy zemného plynu pre regulované subjekty bude podľa návrhu akcionárskej zmluvy naďalej predkladať predstavenstvo SPP regulačnému úradu až po ich schválení vo valnom zhromaždení, v ktorom už má štát reálnu väčšinu. “Súhlas slovenskej strany na úrovni valného zhromaždenia sa bude vyžadovať na podanie akéhokoľvek návrhu týkajúceho sa cenových rozhodnutí vydávaných v režime cenovej regulácie pre dodávky plynu chráneným odberateľom,“ uvádza sa v návrhu akcionárskej zmluvy.

Plyn

Nároky investorov na náhradu škôd spôsobených hlasovaním slovenskej strany pri takýchto cenových návrhoch budú zmluvne vylúčené.

“Ale len za predpokladu, že pri výkone práv slovenskej strany bude rešpektovaný princíp, že spoločnosť nebude vykazovať stratu z danej regulovanej podnikateľskej činnosti pri zohľadnení prípadných kompenzačných mechanizmov v prospech spoločnosti zmluvne dohodnutých s dodávateľmi plynu, alikvotne v pomere k dodávkam plynu chráneným odberateľom,“ uvádza sa v návrhu akcionárskej zmluvy.

Súčasne by sa mal uplatňovať princíp, že spoločnosť nebude dosahovať neprimeraný zisk z danej regulovanej podnikateľskej činnosti. “Príslušný cenový koridor za účelom kvantifikácie tohto princípu bude stranami spoločne definovaný,“ konštatuje sa v návrhu akcionárskej zmluvy.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel KřetinskýRobert Fico
Firmy a inštitúcie SPP Slovenský plynárenský priemysel