Švajčiarska banka UBS prepustí 10-tisíc ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ubs
Foto: SITA/AP

ZÜRICH 30. októbra (WEBNOVINY) – Švajčiarska banka UBS plánuje znížiť počet pracovných miest o približne 10 tis., keďže sa chystá ukončiť svoje podnikanie v oblasti obchodovania s aktívami s fixnými výnosmi.

Ide o jedno z najväčších prepúšťaní v bankovníctve od pádu americkej banky Lehman Brothers v roku 2008. Banka zruší svoje obchodné aktivity, ktoré jej počas finančnej krízy spôsobili stratu 50 mld. USD.

Sústredí sa na privátne bankovníctvo a v menšom rozsahu bude podnikať v oblasti investičného bankovníctva. UBS očakáva, že zmena jej podnikania, ktorú chce zrealizovať v priebehu troch rokov, jej ušetrí 3,4 mld. švajčiarskych frankov (CHF).

Zmena podnikania UBS znamená, že počet pracovníkov zníži o 15 % z terajších 63 745 na zhruba 54 tisíc. Vo Švajčiarsku zruší približne 2 500 miest a ostatné miesta zruší hlavne v Londýne a v USA.

UBS v treťom štvrťroku skončila v čistej strate 2,172 mld. CHF. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že banka dosiahne čistý zisk 457 mil. CHF.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie UBS Švajčiarska banka