Za zásoby ropy by mala zodpovedať agentúra, tvrdí vláda

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ropa
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 7. novembra (WEBNOVINY) – Poslanci Národnej rady SR (NR SR) v stredu posunuli do druhého čítania návrh zákona o núdzových zásobách ropy a ropných výrobkov.

Návrh vládneho kabinetu má dočasne vyriešiť povinnosť Slovenska zabezpečiť núdzové zásoby ropy. Podľa novely pomôže štátu dočasne vykryť núdzové zásoby ropy podľa predpisov Európskej únie spoločnosť Transpetrol.

Správa štátnych hmotných rezerv SR (SŠHR) sa s firmou Transpetrol dohodla na dočasnom využití zásob ropy v jej vlastníctve, ktorými bude v rokoch 2012 a 2013 naplnená povinnosť doplnenia núdzových zásob vo výške 68 tisíc ton ropy vyplývajúca z európskej smernice.

Riešením by bola špeciálna agentúra

Ministri vlády Roberta Fica
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

Je to však iba dočasné riešenie a v budúcom roku bude potrebné definitívne vyriešiť otázku financovania núdzových zásob. Ministerstvo hospodárstva SR (MH) už navrhlo, aby zodpovednosť za núdzové zásoby ropy na Slovensku prebrala novovytvorená agentúra. V nej by okrem štátu boli združené aj spoločnosti podnikajúce na ropnom trhu.

Podľa rezortu hospodárstva vznik „odvetvovo-verejnej“ agentúry je najlepším spôsobom, ako finančne odbremeniť štát od povinnosti tvoriť a udržiavať núdzové zásoby ropy a ropných produktov. Agentúra by mala byť vlastníkom zásob ropy, ktoré bude nakupovať na komerčný úver, profesionálne sa o ne bude starať a bude mať svoje orgány.

V nich okrem ropných spoločností budú prítomní aj zástupcovia štátu. Štát by mal mať v agentúre zásadné rozhodujúce vetovacie, schvaľovacie, či dozorovacie právomoci. Vytvorenie takejto agentúry má podľa rezortu hospodárstva viacero výhod pre štát.

“Model „odvetvovo-verejnej“ agentúry nemá nároky na verejné finančné zdroje a v prípade transformácie z čisto štátneho modelu sa štátu uvoľní súčasná „umŕtvená“ likvidita v ropných zásobách, čo v prípade Slovenska by bolo zhruba 450 mil. eur,“ uviedlo ministerstvo jednu z výhod.

Medzi ďalšie výhody spomínaného modelu zaradil rezort hospodárstva jeho transparentnosť. “Model nedeformuje trh, zachováva istotu pre krajinu, keďže vykazované núdzové zásoby sú aj skutočne skladované a pripravené pre použitie,“ dodalo ministerstvo.

Agentúru by mali privítať aj ropné spoločnosti

Transpetrol
Foto: Foto: SITA/Michal Burza

Vytvorenie agentúry by mali podľa rezortu hospodárstva privítať aj ropné spoločnosti podnikajúce na Slovensku.

“Je spravodlivý aj pre ropné spoločnosti. Všetky firmy, ktoré sú zákonom určené a ktoré uvoľňujú ropné produkty do daňového voľného obehu, by boli riadnymi členmi agentúry s hlasovacím právami na valnom zhromaždení a prostredníctvom riadiacich a dozorovacích orgánov by sa zúčastňovali aj jej praktickej, ekonomicky najefektívnejšej prevádzky,“ konštatovalo ministerstvo.

V súčasnosti na Slovensku spravuje núdzové zásoby ropy a ropných produktov Správa štátnych hmotných rezerv SR. Za celú prevádzku a financovanie systému je tak v súčasnosti finančne aj organizačne zodpovedný len štát.

Slovensko aktuálne udržiava núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov na úrovni 93 dní priemernej dennej spotreby za minulý rok, pričom denná spotreba predstavovala približne 6 300 ton. Na základe európskej smernice, ktorá upravuje metodiku výpočtu úrovne núdzových zásob podľa priemerných čistých denných dovozov, nedosahujú súčasné zásoby požadovaných 90 dní.

“Je preto potrebné doplniť núdzové zásoby tak, aby koncom tohto roka boli v súlade s európskou smernicou,“ uzavrel rezort hospodárstva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Transpetrol