Časť penzistov bude môcť požiadať o zvýšenie dôchodku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dôchodcovia
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 30. decembra (WEBNOVINY) – Časť poberateľov starobných dôchodkov, ktorí predtým dostávali predčasné penzie, bude môcť od začiatku budúceho roka požiadať Sociálnu poisťovňu o zvýšenie dôchodku.

Pôjde o tých starobných dôchodcov, ktorí predčasný starobný dôchodok nedostávali nepretržite od jeho priznania až po dovŕšenie dôchodkového veku.

Poisťovňa im totiž zastavila vyplácanie predčasného dôchodku vzhľadom na to, že vykonávali zárobkovú činnosť a boli z nej dôchodkovo poistení.

„Nové určenie sumy dôchodku bude spočívať v jeho zvýšení o 0,5 % za každých začatých 30 dní, počas ktorých sa predčasný starobný dôchodok nevyplácal,“ uvádza sa v zdôvodnení pozmeňujúceho návrhu k novele zákona o sociálnom poistení, ktorý koncom novembra schválil parlament.

Týmto prepočtom sa suma dôchodku zníži na základe skutočne zisteného obdobia poberania predčasnej penzie, ktoré v čase priznania predčasného starobného dôchodku nebolo známe.

Nárok na predčasný starobný dôchodok vzniká po získaní najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia s tým, že do dovŕšenia dôchodkového veku môžu žiadateľovi chýbať najviac dva roky. Za každých začatých 30 dní, ktoré žiadateľovi chýbajú do dovŕšenia dôchodkového veku, sa suma plného starobného dôchodku znižuje o 0,5 %. Za 365 dní suma dôchodku klesne o 6,5 %. Suma priznaného predčasného starobného dôchodku po tomto znižovaní pritom musí byť vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pre plnoletú fyzickú osobu, čo v súčasnosti predstavuje 233,5 eura. Ďalšou podmienkou je, aby predčasný starobný dôchodca nemal príjem, z ktorého sa platí dôchodkové poistenie.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia