Írsky premiér a Rompuy chcú Britániu v EÚ, zmeny odmietli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Veľká Británia
Foto: SITA, AP

DUBLIN 10. januára (WEBNOVINY) – Írsky premiér Enda Kenny a stály predseda Európskej rady Herman Von Rompuy po stredajšom spoločnom rokovaní vyjadrili jasnú podporu zotrvaniu Británie v EÚ.

Odmietli však Londýnom navrhované zmeny v základných dokumentoch EÚ, prostredníctvom ktorých chcú Briti dosiahnuť návrat niektorých právomocí z Bruselu.

Podľa Rompuya však nie je dôvod na takýto krok, pričom Britániu označil za „vysoko hodnotného a veľmi dôležitého člena únie“, ktorého zotrvanie je podľa neho rozhodujúce.

Na jeho slová nadviazal aj Kenny, ktorého krajina prvého januára prevzala rotujúce predsedníctvo 27-členného bloku. Ako povedal, Británia je základným kameňom fungovania EÚ.

Britský premiér David Cameron čelí stále kritickejšiemu postoju svojich straníckych kolegov i väčšiny obyvateľov, ktorí žiadajú usporiadanie referenda o zotrvaní v 27-člennom bloku.

Okrem iného poukazujú aj na aktuálne spory o návrhu rozpočtu únie na ďalších sedem rokov, s ktorého navyšovaním Londýn odmieta súhlasiť.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble koncom roka varoval Britániu pred pokusmi vydierať EÚ prostredníctvom deklarovaného záujmu o vrátenie niektorých právomoci z Bruselu do Londýna.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe David CameronEnda KennyHerman Von RompuyWolfgang Schäuble