Projekt na výroby pandemickej vakcíny na Slovensku mešká

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Injekcia
Foto: SITA/AP
Ministerstvo zdravotníctva
Foto: SITA/Diana Černáková Foto: ilustračné, SITA/Diana Černáková.

BRATISLAVA 26. februára (WEBNOVINY) – Na otázku, kde, a či vôbec sa bude na Slovensku vyrábať vakcína na pandemickú chrípku, má dať odpoveď ministerstvo zdravotníctva (MZ) do konca marca tohto roka.

Pôvodne tak malo urobiť už pred mesiacom. Po tom, čo vláda v októbri 2012 rozhodla, že v Malackách sa pandemická vakcína vyrábať nebude, zaviazala MZ, aby do 31. januára 2013 predložilo nový projekt na zabezpečenie Slovenska na pandémiu chrípky.

Odklad bol potrebný

Nestalo sa, rezort požiadal o odklad termínu. Na rokovanie kabinetu by sa tak materiál mal dostať v marci.

Podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva SR Lenky Skalickej bol odklad potrebný vzhľadom na nutnosť dlhšej časovej prípravy dokumentu. „Na predmetnom materiáli sa v súčasnosti pracuje,“ povedala Skalická. Konkrétny dôvod predĺženia termínu však neuviedla.

Bližšie informácie neposkytlo ani ministerstvo zdravotníctva, ktoré odkázalo, že sa k projektu nedá teraz viac povedať.

Podľa informácií z októbra minulého roka by sa mohla výroba pandemickej vakcíny realizovať v inej lokalite a za iných podmienok, ako to malo byť v Malackách, pričom by sa využili už nakúpené technologické stroje a zariadenia. Záujem malo v tom čase prejaviť bližšie nešpecifikované konzorcium zložené zo slovenskej a nadnárodnej spoločnosti.

Halu v Malackách nevyužijú

Nevyužitá by nemala zostať ani rozostavaná výrobná hala v Malackách, ktorú plánujú pretransformovať na sklad bežných farmaceutických liečiv a zdravotníckeho materiálu. V budúcnosti ho bude využívať buď Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR), alebo v prípade druhého variantu sa objekt prenajme. Jeho dostavba na sklad by mala byť dokončená v auguste tohto roka.

Výstavba pavilónu na výrobu pandemickej vakcíny v Malackách začala koncom roka 2011. Začiatkom augusta 2012 však vláda na návrh Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) rozhodla o pozastavení výstavby technologickej časti pavilónu, nakoľko chýbal jej prevádzkovateľ. Pokračovalo sa len v prácach na vonkajšej časti objektu. Ani po opätovných rokovaniach s farmaceutickými spoločnosťami však záujem o spoluprácu pri výrobe pandemickej vakcíny neprejavila ani jedna z nich. Kabinet tak definitívne v októbri 2012 rozhodol, že v Malackách sa pandemické vakcíny vyrábať nebudú.

Prvá vláda Roberta Fica chcela fabriku pôvodne postaviť v Šarišských Michaľanoch, kde spoločnosť Imuna Pharm ponúkla štátu pozemky za 1 euro. Bývalé vedenie SŠHR na čele s Evou Hrinkovou už za vlády Ivety Radičovej sa rozhodlo zmeniť lokalitu a výstavbu fabriky premiestnilo do Malaciek, kde pozemky stáli 453 tis. eur. Celkovo sa podľa údajov z júna 2012 preinvestovalo do pavilónu v Malackách 11,8 mil. eur, z toho podľa kvalifikácie auditu Ministerstva financií SR 166,2 tis. eur nehospodárne. Polícia začala trestné stíhanie v kauze výstavby pavilónu v januári tohto roka.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia