Vláda novelou o veľkých investíciách nahnevala opozíciu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Diaľnica, Robert Fico
Robert Fico Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 28. mája (WEBNOVINY) – Návrh novely zákona o významných investíciách a o územnom plánovaní a stavebnom poriadku je podľa poslanca za hnutie OĽaNO Igora Hraška nebezpečný a zlý.

Uviedol to v závere 9. rokovacieho dňa 19. schôdze Národnej rady (NR) SR. Hraško sa obáva toho, že novela dá malej skupine ľudí právo rozhodovať o tom, čo je verejný záujem a v jeho mene siahať na súkromný majetok.

Novela z dielne poslancov za vládnu stranu Smer-SD Maroša Kondróta, Michala Bagačku a Františka Petra má slúžiť na zefektívnenie, prípravy a realizácie významných investícií.

Za významnú investíciu by sa podľa poslaneckého návrhu mala považovať stavba s investičnými nákladmi minimálne 100 mil. eur namiesto súčasnej sumy 33,194 mil. eur (predtým 1 mld. Sk) .

Tristo miesť verzus súkromný majetok

Igor Hraško
Foto: SITA/Diana Černáková

Ďalšou podmienkou pre významnú investíciu má byť, že stavba bude národohospodársky významná alebo jej realizáciou sa vytvorí najmenej tristo nových pracovných miest.

Zachovaná zostane požiadavka, že za významnú investíciu sa bude považovať len stavba, o ktorej vláda rozhodla, že jej uskutočnenie je vo verejnom záujme.

Opozícia však v novele zákona vidí priestor na rozšírenie podmienok, za ktorých môže vláda siahnuť na súkromné vlastníctvo cez inštitút vyvlastnenia.

„Je absurdné uvažovať, že na základe vytvorenia tristo pracovných miest je možné siahnuť na súkromné vlastníctvo v tzv. verejnom záujme,“ povedal pred časom predseda KDH Ján Figeľ.

Systém ako pri výstavbe diaľnic

Diaľnica
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

Vzhľadom na to, že jedným z kritérií na určenie stavby za významnú investíciu je rozhodnutie vlády, že jej uskutočnenie je vo verejnom záujme, nemá sa požadovať záväzné stanovisko miestnej samosprávy ako dotknutého orgánu v územnom konaní.

V prípade významných investícií budú pôsobnosť stavebného úradu vo veciach územného konania vykonávať obvodné úrady v sídle krajov.

Ide o rovnaký mechanizmus, ktorý sa už v súčasnosti uplatňuje pri výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest.

„Občania dotknutých miest a obcí sú z tohto procesu vylúčení,“ kritizoval Hraško. Nepáči sa mu, že o význame investície by podľa novely rozhodoval iba vládny kabinet.

Poslanci by mali rozpravou o tomto bode otvoriť aj desiaty rokovací deň 19. schôdze. Následne by sa mali zaoberať ďalšími poslaneckými návrhmi.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján Figeľ
Firmy a inštitúcie Vláda SR