Poslanci Smeru chcú zmäkčiť pokuty v zákone o potravinách

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
žena, nakupovanie, potraviny
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 15. augusta (WEBNOVINY) – Poslanci strany Smer-SD chcú od decembra zmierňovať pokuty za opakované porušenie zákona o potravinách.

Vyplýva to z návrhu novely spomínanej legislatívy, ktorú na rokovanie Národnej rady SR predložila dvojica zákonodarcov Marian Záhumenský a Tibor Lebocký.

Podľa aktuálne platného zákona môžu kontrolóri uložiť fyzickej alebo právnickej osobe pokutu 1 000 až 500-tisíc eur v prípade, že na trh umiestni škodlivé, skazené, či nesprávne označené potraviny.

Ak sa do jedného roka odo dňa nadobudnutia právoplatnosti rozhodnutia o uložení pokuty prevádzka dopustí rovnakého prehrešku, môže ju to stáť od 1 mil. až 5 mil. eur.

Poslanci Smeru-SD majú v úmysle tieto postihy svojim návrhom zmierniť. Pri prvom opakovanom porušení zákona navrhujú udelenie pokuty do dvojnásobku pôvodnej. K sankciám v rozmedzí 1 ml. až 5 mil. eur by mal podľa poslaneckej novely kontrolný orgán pristúpiť až pri ďalšom opakovanom prešľape.

„Ide o posunutie sprísnenia trestu za opakované porušenie povinnosti, ktoré v súčasnom znení môžu byť pre mnohé prevádzkarne likvidačné,“ uvádzajú poslanci v dôvodovej správe. Účinnosť zákona Záhumensky s Lebockým navrhujú od 1. decembra 2013 preto, aby bolo možné podľa neho postupovať už začiatkom budúceho roka.

Výšku sankcií, ktoré určuje aktuálne platná legislatíva, kritizovali aj predstavitelia opozície. Ľubomírovi Galkovi zo strany SaS sa nepáčilo, že intervaly pokút sú príliš široké, a preto bude ich stanovenie na svojvôli kontrolóra. Ministrovi pôdohospodárstva Ľubomírovi Jahnátkovi ešte koncom minulého roka v parlamente vyčítal, že vysoké pokuty budú likvidovať iba malých živnostníkov, čo len nahrá do kariet veľkým hráčom na trhu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie SMER-SD