Ficova vláda rokovala v Handlovej, kraju odklepla milióny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Výjazdové rokovanie vlády
Predseda vlády SR Robert Fico (uprostred) počas slávnostného privítania občanmi pred rokovaním 77. schôdze vlády SR v Handlovej. Handlová, 9. október 2013. Foto: SITA/Ján Viazanička
HANDLOVÁ 9. októbra (WEBNOVINY) – Trenčiansky samosprávny kraj (TNSK) dostane 2,3 mil. eur na zlepšenie svojej sociálno-ekonomickej situácie zo Všeobecnej pokladničnej správy.

Rozhodla o tom vláda na stredajšom výjazdovom rokovaní v Handlovej, kde deklarovala svoju podporu baníctvu.

„Táto suma bola rozdelená pre viac ako 100 obcí a miest v celom kraji. Podstatná časť týchto zdrojov pôjde do školskej infraštruktúry, časť išla na zariadenia zdravotníckeho charakteru, sú tam, samozrejme, rôzne projekty športového charakteru,“ povedal premiér Robert Fico na brífingu po rokovaní.

Prostriedky pôjdu okrem iného aj do troch nemocníc, ktoré sú v správe TNSK.

Považskobystrická nemocnica má dostať 150 tis. eur na prístrojové vybavenie urgentného príjmu, bojnická 100 tis. eur na zdravotnícku techniku a myjavská 18 tis. eur na úpravu technologického vybavenia v spaľovni. Do Trenčína ako krajského mesta by malo prísť 166 tis. eur.

Obrazom: Rokovanie vlády v Handlovej

Výjazdové rokovanie vlády
Primátor mesta Handlová Rudolf Podoba (v popredí druhý sprava) počas slávnostného privítania predsedu vlády a členov vlády primátorom mesta pred rokovaním 77. schôdze vlády SR v Handlovej. Handlová, 9. október 2013. Foto: SITA/Ján Viazanička

Výjazdové rokovanie vlády
Predseda vlády SR Robert Fico (dole druhý sprava) a primátor mesta Handlová Rudolf Podoba (vľavo hore) počas slávnostného privítania občanmi pred rokovaním 77. schôdze vlády SR v Handlovej. Handlová, 9. október 2013. Foto: SITA/Ján Viazanička
Výjazdové rokovanie vlády
Predseda vlády SR Robert Fico (uprostred) počas slávnostného privítania občanmi pred rokovaním 77. schôdze vlády SR v Handlovej. Handlová, 9. október 2013. Foto: SITA/Ján Viazanička
Výjazdové rokovanie vlády
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (uprostred) počas slávnostného privítania občanmi pred rokovaním 77. schôdze vlády SR v Handlovej. Handlová, 9. október 2013. Foto: SITA/Ján Viazanička
Výjazdové rokovanie vlády
Minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Ján Počiatek počas príchodu na rokovanie 77. schôdze vlády SR v Handlovej. Handlová, 9. október 2013. Foto: SITA/Ján Viazanička

Vláda nemá možnosť vyriešiť všetky problémy

Okrem toho dostane viacero obcí prostriedky na rekonštrukcie svojich kultúrnych domov, mestských úradov či miestnych komunikácií.

Ako Fico podotkol, vláda nemá možnosti vyriešiť všetky problémy v kraji, snažili sa však vytipovať jednotlivé lokality, na ktoré vyčlenili finančné prostriedky. „Som rád, že sa nám v komplikovanej situácií, v ktorej je štát, takúto rezervu podarilo vytvoriť a pomôcť,“ povedal premiér.

Ďalší prílev peňazí pre Trenčiansky kraj by mali mať v rukách jednotliví ministri a ich rezorty, ktorým vláda uložila viacero úloh.

Minister vnútra sa musí pustiť do rekonštrukcie hasičských staníc v kraji. Vláda chce poskytnúť 2,6 mil. eur na stabilizáciu vodných tokov v územiach, kde sa zosúva pôda.

Ministri financií, vnútra a životného prostredia by mali tiež zabezpečiť sanáciu zosuvných území v Handlovej a v jeho okolí za 1,05 mil. eur.

Dokončenie expozície múzea

Ministri financií a životného prostredia majú zabezpečiť na dokončenie expozície Banského uhoľného múzea v Handlovej 200 tisíc eur. „Baníctvo si zaslúži mať takúto expozíciu, je to súčasť našej kultúry,“ povedal Fico. Handlová je mesto s najstaršou uhoľnou tradíciou na Slovensku, uhlie sa tu ťaží od roku 1909.

Banské múzeum tu však stále chýba. Snahy zmeniť to vyústili pred niekoľkými rokmi do dohody medzi ministerstvom životného prostredia, pod ktorého správu patrí Banské múzeum v Banskej Štiavnici, mestom Handlová a Hornonitrianskymi baňami Prievidza.

Mesto kúpilo od baní objekt bývalého banského hotela a ministerstvo rozhodlo, že doň presťahuje uhoľnú expozíciu z Banskej Štiavnice. V roku 2009 sa začali práce na rekonštrukcii objektu, neskôr sa však pre hospodársku krízu zastavili. V máji tohto roku sa stavebné práce opäť obnovili.

Rekonštrukcie ciest

Minister dopravy má zabezpečiť finančné krytie na dokončenie veľkoplošných opráv na cestách I. triedy v Trenčianskom samosprávnom kraji za 2,4 mil. eur do konca tohto roka.

Taktiež má zabezpečiť začiatok realizácie druhej stavby prvej etapy obchvatu Prievidze do konca roka 2015 a tiež jeho druhej etapy do konca roku 2016.

Minister sa má do konca roka 2015 postarať o opravu cesty prvej triedy I/49 v úseku Púchov – štátna hranica s Českou republikou, či zabezpečiť vydanie stavebného povolenia na cestu R2 úsek Mníchova Lehota – Ruskovce do 31. decembra 2016. Riešiť má aj výstavbu R2 v Trenčianskom kraji.

Minister hospodárstva má zase zabezpečiť optimálnu výrobu elektriny z domáceho uhlia v súlade so všeobecným hospodárskym záujmom schváleným do roku 2030 v nadväznosti na modernizáciu a rekonštrukciu blokov B1, B2 a výstavbu nového fluidného kotla v Elektrárni Nováky. Cieľom je zosúladiť emisné limity platné po roku 2015 so smernicami Európskej únie.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie TSK Trenčiansky samosprávny kraj (VÚC)