Smer nemá imidž protiprivatizačnej strany, tvrdí Ivan Švejna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Smer, fico
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 17. októbra (WEBNOVINY) – Smer-SD stratil imidž strany, ktorá je proti privatizácii. V reakcii na plán vlády Roberta Fica predať 49-percentný podiel v Slovak Telekome to skonštatoval podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna.

„Dlhé roky nám pritom strana Smer tĺkla do hlavy, že privatizujeme a zbavujeme sa štátneho majetku,“ povedal na štvrtkovom tlačovom brífingu. Ak by však financie z predaja Telekomu vláda použila na zníženie dlhu tak, ako to v stredu avizoval minister financií Peter Kažimír, urobila by podľa Švejnu dobrý krok.

Naopak negatívne ohodnotil pôvodné plány vlády, ktoré hovorili o použití peňazí na vyvlastnenie zdravotných poisťovní.

Vláda zámer predať svoj 49-percentný podiel potvrdila v júni tohto roka. Ministerstvo hospodárstva podľa ministra Tomáša Malatinského zisťovalo už aj predbežný záujem o akcie.

„Boli aj priami záujemcovia, ktorí sa informovali a samozrejme, že sú aj finančné skupiny, ktoré by považovali za celkom vhodný model, ktorý by mohol ísť cez burzu,“ povedal Malatinský v stredu po rokovaní vlády. Vláda rokovala so zástupcami Deutsche Telekomu, ktorý vlastní zvyšný 51-percentný podiel, už najmenej trikrát.

Nemeckí akcionári už dávnejšie potvrdili, že si chcú ponechať svoje predkupné právo. To, či ho aj využijú, však zatiaľ známe nie je.

Spoločnosť Slovak Telekom je najväčší slovenský telekomunikačný operátor. Pod značkou Telekom ponúka jednotlivcom, domácnostiam i firemným zákazníkom produkty a služby pevnej i mobilnej telekomunikačnej siete.

ST je súčasťou nadnárodnej skupiny firiem Deutsche Telekom Group. Po privatizácii v roku 2000 drží väčšinový balík akcií ST (51 %) Deutsche Telekom AG. Viac než tretinový podiel (34 %) patrí štátu, ktorý zastupuje MH SR. Zvyšných 15 % vlastní Fond národného majetku (FNM) SR.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan ŠvejnaPeter Kažimír
Firmy a inštitúcie Most-HídSMER-SD