Technológie sú podľa premiéra nástrojom proti daňovým únikom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas TB po skončení summitu lídrov členských krajín eurozóny v Bruseli. Foto: SITA/Diana Černáková

BRUSEL 25. októbra (WEBNOVINY) – Informačné technológie môžu byť podľa premiéra SR Roberta Fica nástrojom proti daňovým únikom.

Konštatoval to na piatkovej tlačovej konferencii po rokovaniach Európskej rady v Bruseli.

„Európska únia si čím ďalej, tým viac uvedomuje, že pokiaľ bude roztrieštená a každý člen bude mať vlastný trh v rámci informačných technológií, tak nemôže nikdy konkurovať USA alebo Číne,“ povedal Fico.

Lídri EÚ sa na summite zhodli, že na vytvorenie digitálneho trhu je potrebné najprv vytvoriť špeciálnu skupinu, ktorá sa bude zaoberať sadzbami v digitálnej ekonomike. Negatívnym javom v sfére informačných technológií je ich možné zneužitie.

Rozoberali o otázku nezamestnanosti mladých ľudí

Ako premiér informoval, rokovania v tejto oblasti budú pokračovať na decembrovom summite. Na jar budúceho roku sa touto problematikou bude zaoberať Európska komisia.

Na rokovaní sa premiérovi podľa jeho slov podarilo presadiť, aby sa európske štrukturálne a investičné fondy na roky 2014 až 2020 mohli použiť na výchovu a zabezpečenie hardvéru a softvéru. Školy ich tak budú môcť získať prostredníctvom týchto fondov. Podľa Fica sa tak sociálne znevýhodnené rodiny dostanú k informačným technológiám.

Druhou zásadnou témou summitu bola otázka nezamestnanosti mladých ľudí. Európska rada v minulosti prijala iniciatívu pod názvom Zamestnávanie mladých ľudí, ktorá sa musí uviesť do platnosti od začiatku budúceho roka. Celkovo sa vyčlenilo na tento program pre celú EÚ šesť miliárd eur.

Treba zabezpečiť spoluúčasť štátu

Podľa predbežných výpočtov Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR by Slovensko mohlo čerpať z tejto sumy 180 mil. až 200 mil. eur. Podmienkou čerpania je 25-percentná nezamestnanosť mladých ľudí, ktorú podľa Fica spĺňame.

Každá krajina musí predložiť plán, ako tieto prostriedky použije. „Minister ma ubezpečil, že niektoré projekty už boli zaslané do Bruselu na prehodnotenie. Jediné, čo budeme musieť zabezpečiť, je vysoká miera spoluúčasti štátu,“ dodal premiér.

Polovica prostriedkov pôjde z programu, a zvyšok zo štátneho rozpočtu. Prostriedky z podporného programu zamestnanosti mladých lídri vyčlenili na najbližších sedem rokov, avšak politickým cieľom Európskej rady je, aby sa minuli v najbližších dvoch rokoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico