Štát schválil nové čerpanie eurofondov, polepší si vidiek

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Smutný financminister
Minister financií SR Peter Kažimír na tlačovej besede na tému Koniec zmrazovania platov. Vyzerá to tak, že ho téma tlačovky príliš netešila. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 13. novembra (WEBNOVINY) – Vláda v stredu schválila aktualizáciu stratégie financovania eurofondov pre budúce programové obdobie 2014 až 2020. Základný dokument pre prípravu finančných plánov operačných programov v nasledujúcich siedmich rokoch rozšírila o Európsky poľnohospodársky fond pre rozvoj vidieka.

Na Slovensku sa bude uplatňovať maximálna výška podpory pre menej rozvinuté regióny z uvedeného fondu vo výške 75 %. Maximálna výška podpory v návrhu nariadenia Európskeho parlamentu a Rady o podpore rozvoja vidieka bola oproti návrhu Európskej komisie pritom upravená zo 75 na 85 %.

Súčasná stratégia podporí vidiek, námorné a rybné hospodárstvo

Dedina Vlkolínec
Foto: Archívne foto SITA

Aktualizáciu stratégie financovania eurofondov predložil vláde minister financií Peter Kažimír. „Časti týkajúce sa pravidiel financovania Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka nemajú vplyv na pravidlá financovania ostatných európskych štrukturálnych a investičných fondov a boli vypracované v spolupráci s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR,“ informoval rezort financií v predkladacej správe k dokumentu.

Aktuálne schválená Stratégia financovania európskych štrukturálnych fondov a investičných fondov pre programové obdobie 2014 – 2020 nadväzuje na Stratégiu financovania štrukturálnych fondov, Kohézneho fondu a Európskeho fondu pre námorné a rybné hospodárstvo, ktorú vláda schválila 11. septembra.

Motivačno-sankčný mechanizmus

Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny má v spolupráci s ministrom financií vypracovať a predložiť na rokovanie vlády motivačno-sankčný mechanizmus v prípade nedodržania časového a vecného plnenia implementácie projektov prijímateľmi pomoci do 31. marca 2014.

Minister financií bude schvaľovať prípadné zmeny a doplnenia Stratégie financovania európskych štrukturálnych fondov a investičných fondov pre programové obdobie 2014 – 2020 v súlade so schválenou legislatívou Európskej únie a s potrebami implementácie projektov, operácií a programov eurofondov. Môže tak urobiť po predchádzajúcom súhlase podpredsedu vlády pre investície a v prípade Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka aj po prerokovaní s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Kabinet zároveň zrušil uznesie k stratégii financovania eurofondov z 11. septembra.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ľubomír VážnyPeter Kažimír