Únia nepotrestá Nemecko za prebytok platobnej bilancie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemecko, vlajka
Foto: SITA/AP

ERFURT 17. novembra (WEBNOVINY) – Nemecký eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger v sobotu vylúčil, že by Nemecku hrozili sankcie v súvislosti s vyšetrovaním prebytku bežného účtu platobnej bilancie krajiny.

EÚ sa tento týždeň rozhodla analyzovať dlhodobo vysoký prebytok tohto účtu v Nemecku.

Nemecko totiž čelí kritike zo strany USA a krajín EÚ, že veľký prebytok bežného účtu platobnej bilancie Nemecka spôsobuje hospodársku nerovnováhu. EÚ chce zistiť, či je táto kritika opodstatnená. „Určite to však nedospeje k sankciám,“ povedal Oettinger.

Americké ministerstvo financií vyhlásilo, že najväčšia európska ekonomika sa príliš spolieha na export a mala by posilniť domáci dopyt, aby upevnila hospodársky rast. Nemecko od roku 2007 vykazuje prebytok bežného účtu vo výške 6 % hrubého domáceho produktu (HDP).

V septembri bol tento prebytok na úrovni 19,7 mld. eur. To predstavuje prebytok 8 % HDP, čo je najvyšší prebytok bežného účtu na svete, dokonca vyšší ako v Číne. Nemecko však uviedlo, že od roku 2007 znížilo svoj prebytok tohto účtu voči ostatným krajinám eurozóny o viac ako polovicu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Günther Oettinger