Ministerstvu životného prostredia sa podarila historická vec

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Emisie
Foto: SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 29. decembra (WEBNOVINY) – Ministerstvu životného prostredia (MŽP) sa v roku 2013 podarila historická vec, predalo Španielsku sedem miliónov ton emisných jednotiek CO2. Rezortu tak zostalo ešte 20 miliónov ton.

Ako ďalej pre agentúru SITA povedal minister životného prostredia Peter Žiga, na trhu existuje v súčasnosti prebytok ponuky emisií.

Viaceré štáty majú dostatok emisií, ktoré ponúkajú na trh, a potenciálnych kupujúcich je veľmi málo. „Možno tiež povedať, že už nie sú takmer žiadni, pretože už splnili svoje povinnosti voči Kjótskemu protokolu,“ doplnil.

Zvyšné emisie sa asi nepodarí predať

Podľa ministra je veľmi malý predpoklad, že sa Slovensku podarí predať zvyšné emisie. Priestor na ich predaj je do konca budúceho roka a potom sa predpokladá, že zostanú vo vlastníctve Slovenska.

„Budeme si ich môcť započítať pre ďalšie obdobie v rámci svojich povinností, ktoré voči Kjótskemu protokolu budeme mať, budú v podstate v rezerve,“ vysvetlil minister s tým, že jednoducho sa už zvyšné emisie nebudú dať predať.

Celková suma z predaja emisií bude investovaná do zatepľovania budov, no prenos peňazí je plne pod dohľadom Európskej banky pre obnovu a rozvoj.

Peniaze by mali byť podľa Žigu k dispozícii začiatkom roka, no má to svoje pravidlá, ktoré určuje banka. „Celý proces je transparentný a naše ministerstvo do toho vôbec nevstupuje,“ poznamenal pre agentúru SITA. Vytvorené budú úverové linky pre slovenské banky, z ktorých sa budú peniaze čerpať.

Španieli zaplatili za tonu 83 centov

Slovensko predalo Španielsku v novembri sedem miliónov ton (jednotiek) prebytočných emisných kvót AAU (skleníkového plynu CO2) za 5,9 milióna eur.

Tona emisnej jednotky CO2 vyšla v tomto prípade na 0,83 eura, pričom odhadovaná denná cena za emisnú jednotku býva približne 0,10 až 0,20 centov.

Peniaze za predaj pôjdu cez Európsku banku pre obnovu a rozvoj, ktorá ich následne rozdelí na zelené projekty.

Aktuálne sú povolenky emisií AAU bez viazanosti na zelené projekty na úrovni 0,01 eura za tonu, v prípade povoleniek s viazanosťou na zelené projekty cenový výbor očakáva stagnáciu na sume 0,1 eura za tonu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Peter Žiga
Firmy a inštitúcie MŽP Ministerstvo životného prostredia SR