Prezident a premiér by si mali vymeniť platy, tvrdí Matovič

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Matovic fico
Predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič (vľavo) si chce posvietiť na vládne obchody s nemocnicami. Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 13. januára (WEBNOVINY) – Prezident by mal zarábať toľko, čo predseda vlády, predseda vlády by mal naopak poberať plat, ktorý teraz prináleží hlave štátu. V novele zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov to navrhuje poslanec za OĽaNO Igor Matovič.

„Takéto opatrenie nebude mať žiaden vplyv na rozpočet verejnej správy, avšak na druhej strane zabezpečí, že predseda vlády bude odmeňovaný adekvátne za svoju prácu a nebude odkázaný na prijímanie pochybných darov v podobe napríklad luxusných hodiniek v hodnote niekoľko desiatok tisíc, či pochybné zháňanie peňazí tzv. vlastnou hlavou. Stav, keď je predseda vlády odkázaný na takéto pochybné financovanie svojich vlastných potrieb, vytvára negatívny obraz o samotnej Slovenskej republike a v nezanedbateľnom rozsahu vytvára výrazné korupčné prostredie priamo pri najvyšších predstaviteľoch štátu,“ argumentuje Matovič.

Neprimeraná odmena pre premiéra

Hlavným účelom novely je podľa neho snaha zadosťučiniť spravodlivosti pri odmeňovaní predsedu vlády a prezidenta SR.

„Dnešný stav, keď je plat prezidenta štvornásobok a plat predsedu vlády jeden a pol násobok platu poslanca totiž nezohľadňuje výrazne vyššiu náročnosť výkonu funkcie a zodpovednosť predsedu vlády v porovnaní s prezidentom republiky. Túto skutočnosť možno považovať za výrazne nespravodlivú,“ vysvetľuje líder obyčajných ľudí.

Predseda vlády riadi a koordinuje činnosť celej vlády, teda zodpovedá za výkon všetkých ministerstiev po odbornej aj personálnej stránke a zastupuje Slovenskú republiku na rokovaniach v zahraničí, zdôrazňuje Matovič.

Viac povinností premiéra

„Rozsah a reálny výkon činností predsedu vlády je oveľa širší ako vykonáva v súčasnosti prezident. Dá sa povedať, že aj časový rozsah činností predsedu vlády je oveľa náročnejší ako u prezidenta a z tohto dôvodu sa navrhuje, aby počas výkonu jeho funkcie mal plat na úrovni doterajšieho platu prezidenta,“ vysvetľuje.

Aj pre potrebu neustálej konsolidácie verejných prostriedkov treba podľa neho zvýšenie platu predsedu vlády premietnuť do zníženia platu prezidenta. Prezident však bude podľa jeho slov naďalej poberať plat vysoko nad hodnotou priemernej mzdy v národnom hospodárstve a bude mať aj podľa doterajšej legislatívy nárok na bezplatné užívanie bytu, preplácanie služobného telefónu a používanie motorového vozidla. „Takže navrhovanou právnou úpravou nedôjde k výraznému zhoršeniu podmienok, ktoré by mali za následok zníženie kvality výkonu funkcie prezidenta,“ uzatvára poslanec za OĽaNO.

Parlament sa bude návrhom zaoberať na januárovej schôdzi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Igor Matovič
Firmy a inštitúcie OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti