Mamičkám dohodárkam odvody zostanú, daňové licencie nestopli

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Medzinárodný deň materských centier
V materskom centre Budatko sa konal Deň otvorených dverí pri príležitosti Medzinárodného dňa materských centier. Pre deti bol pripravený pestrý program Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 5. februára (WEBNOVINY) – Daňové licencie, ktoré vláda Roberta Fica schválila koncom minulého roka, sa rušiť nebudú. Návrh na ich zrušenie, ktorý do parlamentu predložil poslanec za SDKÚ-DS Ivan Štefanec, totiž poslanci v stredu neposunuli ani do druhého čítania.

„Boj proti daňovým únikom sa nedá viesť zavádzaním nových daní. Argumentácia, že 60 % firiem neplatí dane, je nekvalifikovaná, pretože je veľký rozdiel neplatiť dane a nemať daňovú povinnosť,“ argumentuje Štefanec.

Štefanec: Fico si píli konár

Peniaze
Foto: Shutterstock

Vláda Roberta Fica sa podľa SDKÚ chystá na podnikateľoch „vyryžovať“ toľko, koľko si rozdelili ľudia v pozadí kauzy predaja emisií.

„V kauze emisií ide o zhruba 50 miliónov eur, ktorú si rozdelila garážová firma a zatiaľ neznámi ľudia, ktorí sú za ňou. Je to zhruba čiastka, o ktorú stúpa odhadovaný výber firemných daní na tento rok. Právom sa preto pýtame, či je zvýšenie daní potrebné a komu prospeje,“ skonštatoval na stredajšom brífingu podpredseda SDKÚ Ivan Štefanec.

Uviedol to v reakcii na to, že poslanci nepodporili jeho návrh na zrušenie daňových licencií, ktoré vláda Roberta Fica schválila koncom minulého roka. Podľa Štefanca Smer namiesto toho, aby zlepšoval výber daní, zavádza nové a zároveň zvyšuje daňové zaťaženie aktívnych ľudí, ktorí vytvárajú pracovné miesta.

„Táto daň bola zavedená bez pripomienkového konania, bez toho, aby sa Smer obrátil na ľudí a bez toho, aby sa verejnosť mohla k tomuto návrhu vyjadriť,“ povedal s tým, že Smer si píli konár sám pod sebou. „Vládni poslanci tento návrh zamietli v situácii nového vývoja v kauze emisií, kde sa zdá, že podozrenia vedú priamo ku sponzorom Smeru,“ uzavrel Štefanec.

Tresty pre malých a stratových podnikateľov

„Ak niekto zámerne neplatí dane, je to podvodník. Ak sa však niekto dostane do účtovnej straty, je to normálna súčasť podnikania, čo sa bežne stáva pri obstarávaní hmotného majetku, investovaní, alebo poklese zákaziek. Zaťažovať podnikateľa v tejto fáze môže byť až likvidačné,“ skonštatoval Štefanec, podľa ktorého vláda svojimi daňovými opatreniami len nahráva veľkým a ziskovým podnikom a naopak neúmerne zaťažuje malých, stratových a začínajúcich podnikateľov.

Poslanci do druhého čítania neposunuli ani návrh poslancov KDH, ktorí chceli upraviť podmienky pre malých poskytovateľov ubytovania. Podľa ich návrhu novely zákona o dani z príjmov by totiž súkromníci s menej ako piatimi lôžkami nemuseli platiť daň z príjmov, stačilo by sa im prihlásiť do špeciálneho registra a odvádzať miestnu daň z ubytovania. Kresťanskí demokrati chceli návrhom podľa ich slov legalizovať časť šedej ekonomiky.

Aj Lipšic zostal bez podpory

Podpory sa nedočkal ani návrh skupiny nezaradených poslancov Národnej rady SR okolo Daniela Lipšica. Ich balíček legislatívnych návrhov pre mladé rodiny poslanci takisto neposunuli ani do druhého čítania. Poslanci chceli oslobodiť od platenia odvodov poberateľky rodičovského príspevku, ktoré zároveň pracujú na dohodu.

Zároveň mali byť oslobodené od povinnosti podávať daňové priznanie, ak ich príjem z práce na dohodu za rok neprekročí nezdaniteľnú časť základu dane, čo je v tomto roku 3 736 eur. Ďalším návrhom bol návrh na zavedenie podávania rodinného daňového priznania, ale aj séria opatrení na zlepšenie dostupnosti vlastného bývania pre mladé rodiny.

Daňovú licenciu musí každá firma platiť od 1. januára tohto roka. Po prvýkrát sa budú licencie platiť v daňovom priznaní v roku 2015 za zdaňovacie obdobie roka 2014. Ide o minimálnu výšku dane, ktorú bude daňovník povinný zaplatiť, a to aj v prípade vykázania daňovej straty. Od platenia licencie budú v prvom roku oslobodené novovzniknuté spoločnosti.

Celkovo ministerstvo financií zavádza pre daňové licencie tri sadzby. Neplatcovia dane z pridanej hodnoty (DPH) s tržbami do 500-tisíc eur budú platiť daňovú licenciu vo výške 480 eur, platcovia DPH s tržbami do 500-tisíc eur budú platiť licenciu vo výške 960 eur a všetky subjekty s tržbami nad pol milióna eur budú platiť licenciu vo výške 2 880 eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Štefanec