V bankách máme uložených takmer 26 miliárd eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, euro, bankomat
Foto: SITA/AP

Ku koncu decembra minulého roka dosiahli celkové vklady obyvateľstva v slovenských bankách objem takmer 26 miliárd eur. Medziročne však vzrástli len o necelé 3 %.

BRATISLAVA 6. februára (WBN/PR) – Slováci mali v závere minulého roka uložených v bankách takmer 26 miliárd eur. Celkové vklady obyvateľstva tak boli medziročne vyššie len o necelé 3 %. Viac ako polovicu úspor držíme stále na termínovaných vkladoch. Záujem o ne však minulý rok aj kvôli nízkym úrokovým sadzbám prvý krát od roku 2009 poklesol.

Ku koncu decembra minulého roka dosiahli celkové vklady obyvateľstva v slovenských bankách objem takmer 26 miliárd eur. Medziročne však vzrástli len o necelé 3 %. Spomedzi vkladových produktov dominujú tradičné „termiňáky“, na ktorých majú ľudia uloženú viac ako polovicu svojich úspor. Vyplynulo to z analýzy Prima banky, vychádzajúcej z aktuálnych štatistík Národnej banky Slovenska. „Slováci mali na konci roka 2013 uložených na termínovaných vkladoch 14,2 miliardy eur, čo stále predstavuje takmer 55 % z celkového objemu peňazí obyvateľstva uložených v bankách,“ uviedla Henrieta Gahérová, riaditeľka divízie riadenia produktov Prima banky. Celkový objem na termínovaných vkladoch však v uplynulom roku prvý krát od roku 2009 medziročne poklesol a to o takmer 4 %. „Rok 2013 z pohľadu úrokových sadzieb veľmi neprial záujmu klientov o termínované vklady. Rástli len vklady s dlhšou viazanosťou, ktoré dokázali ponúknuť ľuďom zhodnotenie nad 2 % ročne,“ vysvetľuje Henrieta Gahérová.

Foto: Prima banka, a.s. s využitím dát NBS

Na vkladných knižkách a ostatných vkladových produktoch bolo koncom roka uložených takmer 3,5 mld. eur. Na bežných účtoch držali obyvatelia Slovenska ku koncu roka viac ako 30 % úspor, čo je celkovo 8,3 mld. eur.

Foto: Prima banka, a.s. s využitím dát NBS

Výrazne rýchlejšie než trh rástli vklady obyvateľstva v Prima banke, ktorá medziročne zvýšila ich celkový objem o 7,1 % na viac ako 1 mld. eur. Zostatky na bežných účtoch vzrástli medziročne o 30 % a na rozdiel od trhu sa v Prima banke darilo aj termínovaným vkladom, ktorých objem medziročne vzrástol o viac ako 7 %. „Zostatky na bežných účtoch rástli minulý rok najmä vďaka výraznému rastu počtu nových klientov, ktorý súvisí aj s dynamickou expanziou pobočkovej siete Prima banky. Termínované vklady zas potiahli vklady s dlhšou viazanosťou, ktoré dokázali klientom poskytnúť atraktívnejšie úročenie,“ dodala Henrieta Gahérová.

Kde máme uložené peniaze?

Kde máme uložené peniaze?
Foto: Prima banka, a.s. s využitím dát NBS

Aj keď sme minulý rok o ukladanie peňazí do bánk až tak veľmi nestáli, stále platí, že sme skôr národom sporivým, než zadlženým. Slováci mali totiž ku koncu minulého roka v bankách uložených o 6 miliárd eur viac, než mali od bánk v tom istom období požičané.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Prima banka