Zmeny počasia neznížia kvalitu produktov, zhodli sa včelári

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Tulipan.leto vcela
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 9. februára (WEBNOVINY) – Teplotné zmeny v tomto období nebudú mať podľa včelárov priamy vplyv na kvalitu včelích produktov. Pre agentúru SITA to uviedol tajomník Základnej organizácie Slovenského zväzu včelárov (ZOSZV) v Detve Igor Melich.

Ako ďalej dodal, tieto zmeny ovplyvnia silu, zdravotnú kondíciu celého včelstva a jeho intenzitu pri jarnom zbere nektáru a peľu. Podľa tajomníka ZOSZV v Bratislave Adama Sádovského, na kvalitu, ale aj kvantitu včelích produktov skôr vplýva nedostatok vlhkosti na jar a počasie pred a počas znáškového obdobia.

„Teplé počasie v zime spôsobilo, že včely začali skôr a intenzívnejšie plodovať (znášať vajíčka, pozn. red.), hlavne na juhu Slovenska,“ konštatoval Sádovský. Následné ochladenie, ktoré nastalo, podľa neho zapríčiní, že včely spotrebujú viac zásob. „Ak bol včelár neskúsený, alebo lakomý, tak jeho včielky môžu na nedostatok zásob uhynúť,“ upozornil. Problémom podľa Sádovského je aj opätovné rozmnožovanie klieštika, roztoča, ktorý parazituje na včelách.

Väčším problémom ako nedostatok zásob je podľa včelárov z Detvy fakt, že včelia matka začne po zimnej rovnodennosti pri oteplení intenzívne plodovať, pričom sa včely oddelia z tzv. „zimného chumáča“, zhluku zimujúcich včiel, v strede ktorého, je ochraňovaná a zahrievaná včelia matka.

„Relatívne sa nič nedeje, pokiaľ tieto mierne zimné teploty pretrvajú až do jari,“ konštatoval Melich. Ak však podľa neho udrú intenzívne a silné mrazy, včely, ktoré opatrujú nový plod, uhynú podchladením pri jeho ochrane, pretože nebudú v zimnom chumáči. „Pre včely je preto vhodnejšia zima bez veľkého kolísania vonkajších teplôt. V princípe im silné, ale trvalé mrazy neškodia,“ uzavrel Melich.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia