Úraz pod vplyvom alkoholu či drog môže vyjsť pacienta draho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Alkohol
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 13. februára (WEBNOVINY) – Ak si človek zaviní úraz pod vplyvom alkoholu či inej omamnej látky, môže očakávať, že za ošetrenie nakoniec zaplatí z vlastného vrecka. Zdravotná poisťovňa (ZP) má právo v takomto prípade od neho žiadať preplatenie zdravotnej starostlivosti, ktorú mu uhradila. Ide o takzvanú regresnú náhradu.

Vrátil sa viac než milión eur

Poisťovne si ju môžu vymáhať aj od vinníka dopravnej nehody či inej osoby, ktorá protiprávnym konaním spôsobí zranenie jej klientovi. Účet môže očakávať aj poistenec, ktorý nedodržiava stanovený liečebný režim. Údaje zdravotných poisťovní potvrdzujú, že takéto prípady nie sú ojedinelé.

„Vlani sme zasielali povinným osobám 1900 výziev na zaplatenie, vďaka čomu sa našim pacientom do systému zdravotnej starostlivosti vrátilo cca 1,3 milióna eur,“ konštatuje zdravotná poisťovňa Dôvera. Union ZP zaslala vlani 600 takýchto výziev, rádovo to bola suma v desaťtisícoch eur. „Najčastejšie išlo o uplatnenie náhrady liečebných nákladov z dôvodu ublíženia na zdraví poistenca spôsobené inou osobou, patria sem fyzické napadnutia, aj dopravné nehody,“ konštatovala hovorkyňa Unionu Judita Smatanová.

Za odmietnutie platby súd či exekúcia

Všeobecná zdravotná poisťovňa zatiaľ údaje za minulý rok skompletizované nemá. V roku 2012 zaznamenala cez 14-tisíc regresných prípadov, z ktorých mala príjem vyše 4,4 mil. eur. Hovorkyňa poisťovne Dana Gašparíková podotýka, že v prípade maloletých osôb sa náklady môžu vymáhať od rodičov, ak nad nimi zanedbali náležitý dohľad. Ak poistenec platiť odmieta, nastupuje súdne konanie a exekúcia.

Keďže sumy za zdravotnú starostlivosť sa pohybujú aj v tisíckach eur, zdravotné poisťovne dávajú možnosť uhradiť ich formou splátok. Každý prípad posudzujú individuálne, nevylučujú ani odpustenie dlhu. „Nie je vylúčené, aby zdravotná poisťovňa z dôvodov osobitého zreteľa upustila od vymáhania svojej pohľadávky,“ uviedla Smatanová.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia