Jadrové elektrárne sú vraj ekonomickým nezmyslom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mochovce
Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 19. februára (WEBNOVINY) – Žiadny jadrový projekt vraj nebol nikde vo svete realizovaný na ekonomickej báze. Myslí si to organizácia Greenpeace, podľa ktorej projekty výstavby jadrových elektrární nie sú realizované na princípe voľného trhu. „Nevieme o žiadnom jadrovom projekte za posledných 60 rokov, ktorý by bol postavený čisto na ekonomickej báze. Čiže všetky projekty boli riešené buď to priamymi štátnymi dotáciami, garanciami za pôžičky, prenesenou zodpovednosťou za likvidáciu jadrových odpadov alebo formou iných rôznych dotácií. A to je jedno, či sa pozrieme na jadrové projekty realizované na východe či na západe,“ povedal v rozhovore pre portál venergetike.sk Pavol Široký z organizácie Greenpeace Slovensko.

Podľa ochranárov takýmto projektom je aj v súčasnosti projekt dostavby tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Aktivisti upozorňujú, že nové mochovecké jadrové bloky v sebe skrývajú hrozbu budúcej možnej havárie. Organizácii Greenpeace sa totiž nepozdáva, že v tomto projekte ide o vyše 40 rokov starú sovietsku technológiu. „Čiže prezentovať takýto projekt ako nejakú modernú elektráreň nám pripadá trošku absurdné. To je to isté, ako keby som vám tvrdil, že 40-ročný wartburg, na ktorý vám umiestnim nejaké brzdy z bavoráka a volant z mercedesu, že je nové moderné auto,“ zdôraznil Široký.

Greenpeace v Budapešti
Foto: SITA/AP

Slovenský Greenpeace je presvedčený, že v západných krajinách by takéto bloky nedostali povolenie na prevádzku. Mochovecké bloky totiž podľa nich nebudú mať všetky možné bezpečnostné prvky. „Na tento typ jadrových blokov podľa nášho názoru nie je možné umiestniť všetky aktuálne požadované bezpečnostné opatrenia, bez ktorých by napríklad takýto projekt nikdy nedostal povolenie na prevádzku v krajinách západnej Európy,“ konštatoval pre portál venergetike.sk Široký.

Výstavba dvoch jadrových blokov si totiž nakoniec vyžiada 3,8 miliardy eur. Dostavba tretieho bloku Atómovej elektrárne Mochovce by sa mala ukončiť na konci tohto roka, štvrtého bloku potom v roku 2015. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať výkon približne tisíc megawattov.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport, slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Greenpeace