Rast ekonomiky Únie sa zrýchli, predpovedá Európska komisia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Banka, euro, peniaze
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 25. februára (WEBNOVINY) – Ekonomické zotavovanie vo väčšine členských štátov Európskej únie aj v rámci EÚ ako celku bude pokračovať. Po vynorení sa z recesie na jar 2013 a troch kvartáloch utlmeného zotavovania sa ekonomický rast únie trochu zrýchli, uviedla Európska komisia (EK) v zimnej prognóze, ktorú zverejnila v utorok na svojej internetovej stránke.

Prognóza ráta s rastom reálneho hrubého domáceho produktu (HDP) Európskej únie v tomto roku o 1,5 % a HDP eurozóny o 1,2 %. Predpokladá pritom zrýchlenie ekonomického rastu v roku 2015 v rámci celej Európskej únie na úroveň 2 % a eurozóny na 1,8 %. V porovnaní s jesennou prognózou EK ide o vylepšenie predikcie o 0,1 percentuálneho bodu pokiaľ ide o rast hospodárstva EÚ aj eurozóny.

Európska komisia ďalej konštatuje, že trh práce je charakterizovaný pomalou stabilizáciou zamestnanosti. Predpovedá, že v tomto roku sa začne pokles miery nezamestnanosti, ktorá sa do roku 2015 v rámci celej Európskej únie zníži na 10,4 % a v rámci eurozóny na 11,7 %. EK očakáva, že v rámci EÚ aj eurozóny bude v tomto roku mierna inflácia, a to vo výške 1,2 % a 1 %. V roku 2015 v reakcii na zrýchlenie hospodárskeho rastu sa podľa komisie inflácia zvýši o približne štvrť percentuálneho bodu.

Komisia predpovedá pokračovanie znižovanie deficitov verejných financií. Odhaduje, že deficit verejných financií v rámci celej Európskej únie v tomto roku klesne na úroveň 2,7 % hrubého domáceho produktu. V rámci eurozóny predpovedá pokles deficitu verejných financií na 2,6 % HDP. „Zotavovanie v Európe sa upevňuje. Posilnenie domáceho dopytu v tomto roku by nám malo pomôcť dosiahnuť vyrovnanejší a udržateľnejší hospodársky rast,“ konštatoval eurokomisár pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn.

Francúzska a talianska ekonomika zaostanú za nemeckou

Nemecko smeruje k tomu, že svojím hospodárskym rastom v tomto roku sa ešte viac vzdiali Francúzsku a Taliansku. Vyplýva to zo zimnej prognózy Európskej komisie (EK), ktorú zverejnila v utorok. Komisia predpovedá, že nemecký reálny hrubý domáci produkt (HDP) sa v tomto roku zväčší o 1,8 % a v budúcom roku o 2 %.

Francúzska ekonomika sa však podľa tejto predikcie v roku 2014 reálne zväčší iba o 1 %, v budúcom roku za predpokladu, že sa nezmení hospodárska politika krajiny, posilní o 1,7 %. V prípade Talianska EK očakáva v tomto roku rast HDP o 0,6 % a v roku 2015 o 1,2 %.

Európska komisia ďalej prognózuje, že nezamestnanosť v Nemecku bude v tomto roku na úrovni 5,2 % a v budúcom roku klesne na 5,1 %. Miera nezamestnanosti vo Francúzsku však bude v tomto roku 11 % a v rovnakej výške bude aj v roku 2015. V prípade Talianska EK predpovedá v roku 2014 nezamestnanosť 12,6 % a v budúcom roku pokles na 12,4 %. Infláciu v Nemecku komisia očakáva v tomto aj budúcom roku v rovnakej výške 1,4 %. Vo Francúzsku prognózuje v tomto aj budúcom roku infláciu 1,2 % a v Taliansku jej posilnenie z tohtoročnej úrovne 0,9 % na 1,3 % v budúcom roku.

Prognóza Európskej komisie počíta s tým, že ekonomika celej Európskej únie v tomto roku vzrastie o 1,5 % a HDP eurozóny o 1,2 %. Predpovedá pritom zrýchlenie ekonomického rastu v roku 2015 v rámci celej Európskej únie na úroveň 2 % a eurozóny na 1,8 %.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Olli Rehn
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia