Dohoda s Ukrajinou o železniciach sa zmení

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlak meskanie
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 26. februára (WEBNOVINY) – Vláda SR v stredu schválila návrh na uzavretie dohody s vládou Ukrajiny o zmene a doplnení dvojstrannej dohody o železničnej doprave cez štátnu hranicu z roku 1995. Zmenu dohody si vyžiadala transformácia železníc, liberalizácia železničnej dopravy a vstup SR do schengenského priestoru.

Zmenu dohody má za SR podpísať minister dopravy, prípadne minister zahraničných vecí, veľvyslanec v Kyjeve alebo štátny tajomník rezortu dopravy. Po podpise vládnej dohody sa nevyžaduje súhlas Národnej rady SR.

Zmenili sa isté pojmy

Podľa materiálu, ktorý predložil minister dopravy Ján Počiatek, rokovania expertov k návrhu dohody sa začali v roku 2008 a bol dohodnutý spoločný text zmeny dohody. Namiesto pojmu železnice sa zavádza nový všeobecný pojem železničný subjekt a dopĺňa sa jeho definícia. Ďalšia zmena súvisí s prekračovaním vonkajších hraníc Európskej únie, ktoré možno prekračovať podľa schengenského acquis len na základe cestovného dokladu.

Zodpovedá ustanoveniam Dohody medzi Európskym spoločenstvom a Ukrajinou o uľahčení vydávania víz, ktorá nadobudla platnosť 1. januára 2008 a Kódexu schengenských hraníc.

Dlhodobé riešenia

Po viacnásobnej výmene pripomienok bolo znenie časti dohody finalizované na zasadnutí slovensko-ukrajinskej medzivládnej komisie pre cezhraničnú spoluprácu v júna 2011 v Michalovciach.

Príprava zmeny dohody bola prerušená, keď sa v júni 2011 ukázalo, že Ukrajina začala uplatňovať na území SR svoj zákon o kontrole cestujúcich vo vlakoch. Ministerstvo dopravy diplomatickou cestou nesúhlasilo s týmto postupom. Na rokovaní expertov SR a Ukrajiny vlani v auguste v Bratislave bol finalizovaný návrh dohody. Na základe smernice Európskeho parlamentu a Rady z novembra 2012, ktorou sa zriaďuje jednotný európsky železničný priestor, bol návrh dohody zaslaný Európskej komisii.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Počiatek
Firmy a inštitúcie Vláda SR