Colníkom sa vlani darilo, zhabali fejky za milióny eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Colníci zošrotovali fejky značkového tovaru za milión eur
Trnavskí colníci zlikvidovali zhabané fejky, ktorými mohli podvodníci majiteľom ochranných známok spôsobiť škodu za viac ako milión eur. Foto: SITA/Katarína Acélová

BRATISLAVA 27. februára (WEBNOVINY) – V minulom roku colníci zhabali falzifikáty značkových vecí za 16,72 mil. eur. Ako ďalej informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková, tieto zadržané veci pochádzali z importu, teda ich zachytili skôr, ako sa dostali na slovenský a tým aj európsky trh.

Celkovo sme na importe zachytili 434 059 výrobkov,“ doplnila Macíková. Najviac záchytov pritom colníci uskutočnili v treťom kvartáli. Naopak, najmenej ich bolo v prvom kvartáli, avšak v najvyššej sume, a to 9,37 mil. eur. Najčastejšie zaisteným tovarom bola v minulom roku obuv, textilné výrobky, hračky, konfekčné doplnky a spotrebný tovar.

Obrazom: Colníci zošrotovali fejky značkového tovaru za milión eur

Porušovanie práv duševného vlastníctva spôsobuje podľa Macíkovej značné hospodárske škody a rastúci počet falšovaných výrobkov zároveň predstavuje hrozbu pre zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov. Hlavným zdrojom výrobkov porušujúcich práva duševného vlastníctva naďalej zostáva Čína, ktorá produkuje 85 % všetkých falšovaných produktov. Podľa odhadov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sa predpokladá nárast hodnoty falšovaného a pirátskeho tovaru na 1,77 bil. USD ročne.

Ako ďalej informovala Macíková, colník pri zaistenom tovare kontaktuje majiteľa ochrannej známky. Ten má možnosť sa vyjadriť do desiatich pracovných dní, či chce vo veci konať a akým spôsobom. Možnosti sú podľa nej dve. Jednou z nich je dohoda, a teda tzv. zjednodušený postup, kedy sa tovar zlikviduje. Uskutoční sa tak na náklady majiteľa tovaru, nakoľko porušil právo duševného vlastníctva. Druhou možnosťou je, že držiteľ ochrannej známky dá podnet na súd. Ten následne rozhodne, či ide o falzifikáty a ako sa má ďalej postupovať. V prípade právoplatného rozhodnutia súdu môže majiteľ falošných vecí dostať pokutu do výšky 66 387,83 eura.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia