Ľubomír Galko chce vedieť, či SIS pomáhala Ficovi s emisiami

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Robert Fico
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 5. marca (WEBNOVINY) – Poslanec za SaS Ľubomír Galko chce vedieť, či Slovenská informačná služba (SIS) upozorňovala premiéra Roberta Fica na riziká emisného obchodu, ktorý prvá Ficova vláda urobila s garážovou firmou Interblue Group.

Interpelácie Galko adresoval vedúcemu Úradu vlády SR a predsedovi vlády Robertovi Ficovi. „Prostredníctvom infozákona som oslovil aj SIS. Nevidím žiadny právny problém v tom, aby mi tajná služba potvrdila existenciu takejto informácie. Je to len politický problém pre Roberta Fica,“ povedal Galko.

Nedávna informácia denníka Sme, že Slovenská informačná služba upozornila v roku 2008 premiéra Fica na nevýhodnosť pripravovaného obchodu s emisiami a najmä zjavná neochota oboch strán túto informáciu potvrdiť alebo vyvrátiť podľa poslanca liberálov len zvýšili podozrenia v spoločnosti.

„Preto chcem cez interpelácie a infozákon zistiť pravdu alebo prinajmenšom priniesť ďalšie závažné indície, že do tohto zlodejstva boli zapletené politické špičky a ekonomické mafie v tomto štáte a teraz sa navzájom kryjú a pokúšajú zahladiť stopy,“ hovorí Galko.

Predaj emisií spoločnosti Interblue Group sa podľa jeho slov zaradil medzi najväčšie tunelárske kšefty, ktoré boli spáchané na verejných financiách a občanoch Slovenska. Pokus polície zamiesť kauzu pod koberec bezprostredne súvisí s postojmi predsedu vlády Roberta Fica, ktorý celé roky dáva jasne najavo, ako veľmi mu je to celé nepríjemné, myslí si Galko. Slovensko pri emisnom obchode z čias prvej Ficovej vlády s garážovou firmou Interblue Group prišlo o takmer 50 miliónov eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľubomír GalkoRobert Fico
Firmy a inštitúcie SIS Slovenská informačná služba