Ukrajina dostane od únie finančné výhody, rozhodla komisia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina vlajka
Foto: SITA/AP

BRUSEL 12. marca (WEBNOVINY) – Európska komisia (EK) odsúhlasila obchodné výhody v hodnote takmer 500 miliónov eur pre Ukrajinu.

Komisia plánuje zrušiť clá na širokú škálu poľnohospodárskych produktov, textilu a ďalšieho dovozu v snahe podporiť ukrajinskú ekonomiku, ktorá má kritický nedostatok zahraničných mien na plnenie svojich záväzkov alebo financovanie importu. Utorkové rozhodnutie Európskej únie ušetrí ukrajinským podnikom 478 miliónov eur ročne.

„Európska komisia je pripravená podporiť Ukrajinu pri stabilizácii jej ekonomickej a finančnej situácie,“ povedal jej predseda José Manuel Barroso.

„Tento návrh je konkrétnym, hmatateľným opatrením v rámci podpory Ukrajiny zo strany Európskej únie,“ konštatoval. EÚ je hlavným obchodným partnerom Ukrajiny, tesne pred Ruskom. Obchod Ukrajiny s EÚ tvorí približne tretinu celkového zahraničného obchodu krajiny.

Európsky komisár pre obchod Karel De Gucht uviedol, že nové výhody Kyjeva v obchode s Európskou úniou budú v platnosti prinajmenšom do 1. novembra tohto roka. Brusel očakáva, že dovtedy podpíše dohodu o voľnom obchode s novou ukrajinskou vládou.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe José Manuel Barroso