V kauze parkovísk je podľa LOZ postihovaný ďalší lekár

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Univerzitná nemocnica v Bratislave
Foto: SITA/Marián Peiger

BRATISLAVA 20. marca (WEBNOVINY) – Podpredseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ), plastický chirurg Miroslav Mendel, ktorý kritizoval prenájom parkovísk pred nemocnicami v bratislavskom Ružinove a Petržalke, čelí podľa predsedu LOZ Petra Visolajského negatívnym krokom riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), v ktorej pracuje, Miroslava Bdžocha.

Ako Visolajský tvrdí, tomuto lekárovi sa začali popri jeho aktivitách, medzi ktorými bola aj petícia proti nevýhodnému prenájmu, či podanie trestného oznámenie, diať neštandardné veci. Mendelovi malo byť zo strany riaditeľa opakovane odmietnuté udelenie súhlasu s vedľajší úväzkom na štyri hodiny týždenne. Malo ísť o jeden deň v týždni v čase od 17:00 do 21:00 hod.

Mendel viackrát súhlas nedostal

Podľa predsedu LOZ prvý nesúhlas bol Mendelovi doručený v polovici minulého roka, osobne do bytu v čase jeho dovolenky z rúk troch pracovníkov riaditeľstva nemocnice. „Je to absolútny nonsens, pretože takéto niečo, takáto demonštrácia moci zo strany vedenia nemocnice sa nestala žiadnemu inému lekárovi pracujúcemu v UNB, ba dokonca na celom Slovensku,“ uviedol Visolajský.

Mendelovi po tom, čo sa začal zaujímať o to, koľkým jeho ďalším kolegom súhlasy udelené neboli, riaditeľ vedľajší úväzok na pár mesiacov povolil. O súhlas s vedľajším úväzkom malo žiadať celkovo 107 lekárov, podpredseda LOZ mal byť jedným z troch, ktorým bol odmietnutý.

Ako Visolajský podotkol, lekár sa medzičasom ďalej angažoval v téme parkovísk, jeho pričinením boli zverejnené mená z výberového konania na prenájom. Pred dvoma týždňami sa situácia mala zopakovať a Mendel opäť súhlas riaditeľa nedostal, a to aj napriek tomu, že mu ho mali dať ako primár, tak i prednosta kliniky.

„Riaditeľ nemocnice tvrdí, že tento nesúhlas bol z jeho strany vydaný, aby zlepšil hospodárenie daného oddelenia, ale pri opakovanej otázke, ako má doktor Mendel zlepšiť hospodárenie svojho oddelenia, riaditeľ nevedel opakovane odpovedať,“ povedal Visolajský.

Zuzana Zvolenská
Foto: SITA/Ján Viazanička

Odborári sa obrátili na ministerku Zvolenskú

Odborári sa obrátili v tejto veci aj na ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú. Podľa Visolajského bol záver ministerského šetrenia podobný, ako v prípade doktorky Zuzany Pechočiakovej, ktorá poukázala na bielenie zdravotnej dokumentácie novorodenca, a teda, že všetko je v poriadku.

Visolajský pripomína, že Mendel sa prenájmu parkovísk venuje už od čias predchádzajúceho ministra zdravotníctva. „Hoci kauza nemocničných parkovísk je kauzou, ktorá vznikla za ministra Uhliarika, personálne spojitosti, ktoré sme vám v minulosti ukázali naznačujú, že pozadie kauzy je spojené i s osobami, ktoré majú blízko k politikom, ktorí vládnu teraz. Konanie riaditeľa Miroslava Bdžocha voči doktorovi Mendelovi tieto spojitosti a podozrenia iba zosilňuje,“ skonštatoval Visolajský. Zároveň vyzval ministerku i vedenie nemocnice, aby boli všetky negatívne kroky voči spomínanému lekárovi zrušené.

Nemocnica sa voči Visolajského tvrdeniam ohradila, označuje ich za zavádzajúce a zámerne skreslené, podľa nej dokonca cielene poškodzujú jej dobré meno. „UNB neudeľovaním súhlasov s inou zárobkovou činnosťou nikoho nediskriminuje ani nešikanuje. Riadi sa Zákonníkom práce a s prihliadaním na ochranu záujmov organizácie zohľadňuje viacero faktorov, najmä konkurenčné pôsobenie, hospodárenie a výkonnosť kliniky/oddelenia, personálne obsadenie pracoviska a čerpanie nadčasov, rozsah inej zárobkovej činnosti,“ uviedla hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská.

LOZ sa chce opäť zviditeľniť

Spôsob, akým doručili prvé nesúhlasné stanovisko Mendelovi, označila za štandardný postup, keďže lekár nebol na pracovisku, nemohli mu odpoveď na jeho žiadosť doručiť v stanovenej lehote inou formou.

Podotýka, že z kliniky plastickej chirurgie , na ktorej spomínaný lekár pracuje, nevyhoveli žiadnemu žiadateľovi, nakoľko klinika vytvorila za dva roky stratu 1,7 mil. eur. Príčinou má byť výrazný pokles operácií a odlev pacientov do súkromných centier. „Vedenie nemocnice nemôže predradiť niekoho súkromný záujem nad záujem štátnej nemocnice,“ uviedla Stano Maťašovská.

Tvrdí, že LOZ umelo spája tému parkovísk s nenaplnenými osobnými cieľmi ich člena pôsobiť v súkromnom centre, aj keď to žiadnu súvislosť nemá. Stano Maťašovská pripomína, že súčasné vedenie sa so zmluvou na prenájom parkovísk, ktorú uzatvoril bývalý riaditeľ UNB, nikdy nestotožnilo, dôkazom čoho majú byť aj viaceré právne kroky.

„Ministerstvo zdravotníctva nerozumie premise, že lekár Mendel je perzekvovaný za svoj postoj vo veci parkovísk pred UNB, pretože tento názor je totožný s postojom a krokmi súčasného vedenia nemocnice. Kroky LOZ vnímame ako opätovnú snahu zviditeľniť sa. V rámci prešetrenia danej veci bolo zistené, že ani jeden bod predostretý LOZ nie je opodstatnený,“ dodala hovorkyňa rezortu zdravotníctva Martina Lidinská.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petra Stano Maťašovská
Firmy a inštitúcie LOZ Lekárske odborové združenieUNB Univerzitná nemocnica Bratislava