Nezávislosť Škótska desí britských zamestnávateľov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
škótsko
Foto: SITA/AP

LONDÝN 26. marca (WEBNOVINY) – Konfederácia britského priemyslu (CBI) v stredu vyzvala voličov, aby v blížiacom sa referende odmietli nezávislosť Škótska. Najväčšia organizácia britských zamestnávateľov tvrdí, že škótska vláda nepredložila dôveryhodný plán znižovania rozpočtového deficitu.

Pričom nie je jasné, akou menou by platilo samostatné Škótsko, a akú podobu by mali jeho vzťahy s Európskou úniou. Hrozí, že nezávislosť prinesie veľkým odvetviam ďalšiu byrokratickú záťaž, krajine sa predraží financovanie dlhu a vzrastú ceny hypoték aj úverov pre obyvateľov, uviedol generálny riaditeľ CBI John Cridland.

Ľudové hlasovanie o nezávislosti Škótska od Británia je naplánované na 18. september. Najnovšie prieskumy verejnej mienky naznačujú, že výsledok referenda môže byť tesnejší, než sa doteraz čakalo.

Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už vyše tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať