Daňový systém Smeru je trhací kalendár, tvrdí Švejna

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sud, peniaze
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 27. marca (WEBNOVINY) – Daňové licencie idú na Ústavný súd SR. Pod podanie, ktoré iniciovala opozičná strana Most-Híd, sa podpísalo viacero poslancov zo všetkých opozičných poslaneckých klubov. Podpredseda strany Most-Híd Ivan Švejna verí, že sa im na ústavnom súde podarí uspieť. „Ak by som neveril, že je šanca na úspech, tak by sme to nepodávali,“ povedal na štvrtkovom tlačovom brífingu.

Takzvaná „daň zo straty“ je podľa neho v rozpore hneď s niekoľkými bodmi ústavy. Ako príklad uviedol ustanovenie, podľa ktorého má každý občan garantované právo podnikať. „Daňové licencie sú vlastne poplatkom za uplatnenie tohto ústavou garantovaného práva,“ vysvetlil Švejna.

Celý daňový systém vo forme, do akej ho prestavala strana Smer, navyše označil za trhací kalendár. „Neustále sa menia dane, ich výšky a podmienky. Slovo stabilita je veľmi dôležité, ale tomu slovu je treba dať aj nejaký obsah,“ skonštatoval Švejna. „Okrem toho vyvolávanie atmosféry, že sa všetci podnikatelia vyhýbajú plateniu dani, je falošné. Odsudzujem uplatňovanie kolektívnej viny,“ uzavrel Švejna.

Daňovú licenciu musí každá firma platiť od 1. januára tohto roka. Po prvýkrát sa budú licencie platiť v daňovom priznaní v roku 2015 za zdaňovacie obdobie roka 2014. Ide o minimálnu výšku dane, ktorú bude daňovník povinný zaplatiť, a to aj v prípade vykázania daňovej straty. Od platenia licencie budú v prvom roku oslobodené novovzniknuté spoločnosti.

Celkovo ministerstvo financií zavádza pre daňové licencie tri sadzby. Neplatcovia dane z pridanej hodnoty (DPH) s tržbami do 500 tis. eur budú platiť daňovú licenciu vo výške 480 eur, platcovia DPH s tržbami do 500 tis. eur budú platiť licenciu vo výške 960 eur a všetky subjekty s tržbami nad pol milióna eur budú platiť licenciu vo výške 2 880 eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Švejna
Firmy a inštitúcie Ústavný súd SR