Agentúra Fitch zhoršila výhľad najväčšej slovenskej banky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Slovenská sporiteľňa
Foto: SITA/Michal Burza

LONDÝN/MOSKVA/VARŠAVA 30. marca (WEBNOVINY) – Medzinárodná ratingová agentúra Fitch Ratings potvrdila dlhodobý emisný rating (IDR) Slovenskej sporiteľne na stupni A a krátkodobý IDR tejto banky na stupni F1. Agentúra však pristúpila k zhoršeniu výhľadu ratingu Slovenskej sporiteľne zo stabilného na negatívny.

K podobnému kroku agentúra Fitch pristúpila aj v prípade spoločností mBank, mBank Hipoteczny a mLeasing, ďalej v prípade spoločností Komerční banka a Česká spořitelna. Dôvodom tohto kroku je to, že agentúra pristúpila 26. marca k podobnému kroku v prípade materských spoločností týchto bánk. Ide o spoločnosti Erste Group, Société Générale a Commerzbank.

Slovenská sporiteľňa je najväčšia slovenská banka. Po podpise zmluvy medzi Ministerstvom financií SR a Erste Bank o predaji majoritného balíka akcií, ktorý sa uskutočnil v januári 2001, sa Slovenská sporiteľňa začlenila do finančnej skupiny Erste. Jediným akcionárom sporiteľne je EGB Ceps Holding GmbH.

mBank pôsobí na Slovensku ako pobočka zahraničnej banky. Svoju oficiálnu činnosť na tomto trhu začala 25. novembra 2007. Je retailovou divíziou elektronického bankovníctva poľskej mBank S.A. Tá sa špecializuje na poskytovanie bankových služieb pre veľké podnikateľské subjekty, medzinárodné korporácie, ako aj na segment malých a stredných podnikov. mBank S.A. je členom nemeckej Commerzbank.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Fitch RatingsSlovenská sporiteľňa