Parlament schválil zmeny, ktoré majú zabrániť úžere

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, euro
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 1. apríla (WEBNOVINY) – Parlament v utorok schválil novelu Občianskeho zákonníka, ktorá ma zabrániť úžerníckym praktikám.

Medzi najpodstatnejšie zmeny, ktoré navrhli zákonodarcovia za Smer-SD Anton Martvoň a Otto Brixi, patrí definícia úžery aj v Občianskom zákonníku a stanovenie maximálnej odplaty za poskytnutie úveru. Tá bude definovaná priamo v Občianskom zákonníku. Novinkou má byť aj povinnosť poskytovať spotrebiteľské úvery výhradne bezhotovostnou formou.

Pomôže schválenie súdu

Rovnako sa má upraviť aj exekučný poriadok, ktorý nebude povoľovať exekúcie nehnuteľností súkromných osôb pri dlhu do 2000 eur. Exekúciu predajom nehnuteľnosti, v ktorej má povinný prihlásený trvalý alebo prechodný pobyt, možno podľa Martvoňovho pozmeňujúceho návrhu vykonať výnimočne na základe schválenia súdu, ak sú voči povinnému vedené viaceré exekúcie, v ktorých sa vymáhajú pohľadávky prevyšujúce v súhrne 2000 eur a exekútor preukáže, že peňažná pohľadávka nemôže byť vymožená iným spôsobom. Zabrániť sa má aj exekúcii motorových vozidiel zdravotne ťažko postihnutých a vozidiel nevyhnutných pre výkon povolania.

Exekútori po novom budú môcť na účte zablokovať iba sumu vo výške pohľadávky a nie celý účet, ako to bolo možné doteraz. „Chceli sme ľuďom uľahčiť život, zablokovanie celého účtu pre pohľadávku vo výške niekoľkých desiatok alebo sto eur vedelo narobiť pekné problémy pri platení bežných záväzkov, ako je inkaso a podobne, ktoré ľudia zrazu z účtu nemohli vykonať,“ vysvetlil Martvoň. Pri dražbách bude musieť znalec posudzovať trhovú cenu nehnuteľnosti a nie nadobúdaciu, ako to bolo doteraz.

Vrátenie tovaru vypustili

Poslanci za vládny Smer-SD sa so zástupcami obchodu a tripartity dohodli na konsenze pri sporných úpravách. Jednou z navrhovaných zmien mala byť napríklad aj možnosť bezdôvodného vrátenia tovaru v kamenných obchodoch do siedmich dní. Po diskusii s partnermi poslanci za Smer-SD toto ustanovenie z návrhu vypustili.

Parlament schválil aj pozmeňujúci návrh poslanca za OĽaNO Branislava Škripeka. Veriteľ podľa neho bude povinný informovať spotrebiteľa, že nedošlo k splateniu splátky zo spotrebiteľského úveru a to do 15 dní odo dňa splatnosti. Doteraz veritelia nemali povinnosť ľudí informovať, že meškajú zo splátkou. Škripek si od návrhu sľubuje vyššiu informovanosť spotrebiteľov a zároveň spôsob, ako predchádzať zbytočným poplatkom za omeškanie s úhradou splátky.

Novela upravuje aj trovy exekúcie. Trovy exekúcie nesmú presiahnuť šesťnásobok výšky pohľadávky bez príslušenstva, ak ide o pohľadávku neprevyšujúcu 50 eur, päťnásobok výšky pohľadávky bez príslušenstva, ak ide o pohľadávku neprevyšujúcu 166 eur, dvojnásobok výšky pohľadávky bez príslušenstva, ak ide o pohľadávku neprevyšujúcu 500 eur a výšku pohľadávky bez príslušenstva, ak ide o pohľadávku prevyšujúcu 500 eur. Ak trovy exekúcie pri drobnej exekúcii presiahnu násobok stanovenej výšky pohľadávky, znášajú trovy exekúcie prevyšujúce príslušný násobok pohľadávky oprávnený a povinný každý v jednej polovici.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Anton MartvoňOtto Brixi
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky