Putin vybuduje na Kryme tri elektrárne a plynovod

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Putin
Invázia vojsk Ruska na Krym znepokojila celý svet, protest vyjadrili aj na tradičnom Fašiangovom sprievode v nemeckom Düsseldorfe bizardnou podobizňou ruského prezidenta Vladimira Putina. Foto: SITA, AP

MOSKVA 1. apríla (WEBNOVINY) – Rusko chce vybudovať podmorský plynovod na Krym, kde chce tiež postaviť tri elektrárne. V utorok to oznámil ruský minister energetiky Alexander Novak, ktorého citoval denník Kommersant.

Náklady na výstavbu troch elektrární s celkovou kapacitou 1320 megawattov odhadol na asi 100 miliárd rubľov (dve miliardy eur). Ďalších šesť miliárd rubľov (120 miliónov eur) bude stáť výstavba plynovodu, ktorý bude mať kapacitu dve miliardy kubických metrov za rok.

Plynovod na Krym zaplatí štátna spoločnosť Gazprom, ktorá sa mieni uchádzať aj o privatizáciu tamojšej energetickej spoločnosti Černomorneftegaz.

Ďalšou možnosťou je vybudovanie skoro 400-kilometrového plynovodu, ktorý povedie od ruského mesta Krasnodar do Sevastopoľu.

Gazprom zvýšil ceny plynu pre Ukrajinu

Ruská spoločnosť Gazprom zvýšila cenu plynu pre Ukrajinu v druhom kvartáli na 385,5 USD za tisíc metrov kubických. Gazprom o tom informoval v utorok. V predchádzajúcom období bola cena plynu 268,5 USD za tisíc metrov kubických. Toto rozhodnutie ukončilo obdobie zliav na ceny plynu pre Ukrajinu. Lacnejší plyn z Ruska mala Ukrajina k dispozícii pred vypuknutím krízy spojenou s ruskou anexiou Krymu. Podľa šéfa spoločnosti Gazprom Alexeia Millera sa ukrajinský dlh za plyn vyšplhal na 1,7 mld. USD.

V decembri Rusko súhlasilo so znížením ceny plynu pre Kyjev na 268,50 USD za tisíc kubických metrov, čiže zhruba o tretinu oproti cene na úrovni približne 400 USD za tisíc metrov kubických, ktorú Ukrajina platila od roku 2009. Dohoda umožňuje revíziu ceny každý kvartál.

Moskva ponúkla svojmu susedovi zľavy z ceny plynu spolu s programom finančnej pomoci v objeme 15 mld. USD po tom, čo vláda v Kyjeve na poslednú chvíľu vycúvala z podpisu asociačnej dohody s EÚ. Ukrajinský parlament však zvrhol proruského prezidenta Viktora Janukovyča, čo viedlo k zhoršeniu vzťahov medzi oboma krajinami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať