Opozícia neuspela, dohodári budú naďalej platiť odvody

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Brigáda, dohodári
Foto: Ilustračné foto SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 1. apríla (WEBNOVINY) – Poslanci Národnej rady SR Monika Gibalová (KDH), József Nagy (Most-Híd) a Ivan Štefanec (SDKÚ-DS) neuspeli s návrhom novely zákona o sociálnom poistení, podľa ktorého by ľudia pracujúci na dohody neplatili sociálne odvody, ak by ich príjem u jedného zamestnávateľa bol nižší ako životné minimum, teda pod 200 eur.

Parlament sa nebude ďalej zaoberať ani návrhom novely zákona o správnych poplatkoch od nezaradeného poslanca Jozefa Kollára. Poslanec chcel znížiť poplatok za uznávanie dokladov o vzdelaní na účely výkonu regulovaných povolaní a regulovaných odborných činností na Slovensku, ako aj poplatok za vydávanie potvrdení o rovnocennosti získaných špecializácií v zdravotníckych povolaniach lekár a zubný lekár na účel výkonu zdravotníckeho povolania mimo územia Slovenska. Opozičný poslanec tým chcel umožniť ľahší pohyb pracovnej sily v rámci Európskej únie pri zdravotníckom povolaní.

Kollár chce poslanecký prieskum na finančnej správe

Opozícii do druhého čítania neprešiel ani návrh novely zákona o dani z pridanej hodnoty (DPH) od nezaradeného poslanca Jozefa Kollára, ktorý chcel zamedziť zadržiavaniu finančných prostriedkov podnikateľov zo strany orgánov štátu, teda finančnej správy.

Tento stav podľa Kollára poškodzuje podnikateľov a ich existenciu na trhu vôbec. V novele preto navrhoval, aby daňový úrad musel platiteľovi dane z pridanej hodnoty nadmerný odpočet vyplatiť najneskôr do šiestich mesiacov od začatia daňovej kontroly, a to aj v prípade, že kontrola nebude ukončená.

Aktuálne môže daňová kontrola trvať 12 mesiacov počas ktorých štát zadržiava nadmerné odpočty. „Štát disponuje dostatočným nástrojmi a kapacitou na to, aby do pol roka od zahájenia kontroly vedel zistiť, čo v konkrétnom prípade potrebuje,“ konštatuje sa v návrhu.

Týmto rozhodnutím sa tak možno na finančnej správe v Košiciach dočkajú návštevy z parlamentu. Kollár totiž ešte pred hlasovaním o svojom návrhu na brífingu uviedol, že v prípade jeho neschválenia bude ako podpredseda finančného výboru iniciovať na košickej finančnej správe poslanecký prieskum.

Práve z tohto úradu totiž Kollár eviduje najviac pripomienok od podnikateľov na zadržiavanie vratiek dane z pridanej hodnoty. „Máme prípady, kedy kvôli otvorenej a rok trvajúcej daňovej kontrole štát zadržiava nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty vo výške 4 mil. eur. V prípade konkrétnej firmy sú to ročné mzdové náklady,“ dodal Kollár.

Korporátne dane sa neznížia

Nebudú sa znižovať ani korporátne dane. Poslanci totiž neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorý pripravili poslanci za SDKÚ-DS Ivan Štefanec a Ivan Mikloš.

Svojim návrhom chceli znížiť daň z príjmov právnických osôb na pôvodných 19 %. Tvrdia totiž, že jej zvýšenie vládou Roberta Fica na 23 % ekonomike ani štátnej kase nepomohlo. Kabinet pritom už schválil zníženie sadzby dane na 22 % od zdaňovacieho obdobia 2014.

„Ako sa ukázalo, zvýšenie sadzby neprinieslo do štátneho rozpočtu vyššie príjmy, dokonca naopak. Zhoršilo sa podnikateľské prostredie, zmena prispela aj k zvýšeniu nezamestnanosti a odchodu firiem zo Slovenska,“ uvádza sa v návrhu poslancov.

Do druhého čítania sa nedostala ani ďalšia daňová novela od opozície, a to návrh novely zákona o dani z príjmov od poslanca za SDKÚ-DS Ivana Štefanca. Ten chcel dať živnostníkom možnosť uplatnenia si stravného pri živnosti, ak si v rovnaký deň uplatnia nárok na stravné u zamestnávateľa v trvalom pracovnom pomere v prípade, ak následne po skončení pracovnej doby u zamestnávateľa odpracujú ďalších päť a viac hodín. „Čo je doba, pri ktorej nárok na stravné za ostatných okolností vzniká,“ tvrdí predkladateľ.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan MiklošIvan ŠtefanecJózsef NagyMonika Gibalová
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky