Všeobecnej poisťovni museli poistenci vrátiť milióny eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 5. apríla (WEBNOVINY) – Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) sa v minulom roku vrátila časť z peňazí, ktoré uhradila za poskytnutú zdravotnú starostlivosť. Ide o 4,8 milióna eur, ktoré jej museli spätne preplatiť poistenci, a to nielen jej vlastní. Príčiny boli rôzne.

Zdravotná poisťovňa má právo žiadať peniaze od svojho klienta ak za neho napríklad uhradila zdravotnú starostlivosť, ktorá sa mu poskytla v dôsledku užitia alkoholu či inej omamnej látky, alebo porušenia liečebného režimu.

Dopravné nehody tvoria najväčšiu časť

Náhradu si môže vymáhať aj od vinníka dopravnej nehody či inej osoby, ktorá protiprávnym konaním spôsobí zranenie jej klientovi. Ide o tzv. regresné náhrady. V minulom roku z nich mala štátna zdravotná poisťovňa príjmy 3,7 mil. eur.

„Najväčšiu časť z regresných náhrad, až 2 223 výziev, tvorili príjmy za zdravotnú starostlivosť poskytnutú poistencom pri poškodení zdravia v dôsledku dopravných nehôd. Boli v sume 2 375 192,97 eur,“ uviedla hovorkyňa VšZP Dana Gašparíková. Návykové látky a alkohol zohrali úlohu v 476 prípadoch, suma sa vyšplhala na 203 tis. eur.

VšZP sa peniaze vrátili nielen cez regresy, ale aj cez spätné vyňatie. Celkovo išlo o čiastku takmer 1,2 mil. eur. VšZP si tieto peniaze vymohla od poistencov, ktorí jej včas nenahlásili zánik poistného vzťahu a ona tak v nevedomosti stále posielala mesačné paušálne platby ich všeobecným lekárom, čím jej vznikla škoda.

Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

Každý prípad sa posudzuje individuálne

VšZP si nárokovala aj náhradu za úhradu neodkladnej starostlivosti od pacienta, ktorý si nesplnil svoje prihlasovacie a odhlasovacie povinnosti pri presťahovaní sa do zahraničia a neskoršom opätovnom návrate na Slovensko.

Ako Gašparíková vysvetlila, zdravotná poisťovňa v takomto prípade nevie, že poistenec odišiel žiť do cudziny, kde mu vzniklo zdravotné poistenie a medzičasom sa aj vrátil. Keďže preukaz poistenca stále má, poisťovňa za neodkladnú starostlivosť lekárovi zaplatí, no po zistení, že poistencovi defacto zaniklo poistenie v SR, si peniaze od neho vymáha späť.

Ostatné dve zdravotné poisťovne o regresných náhradách informovali už pred časom. Dôvera zasielala povinným osobám 1 900 výziev na zaplatenie, vďaka čomu sa jej vrátilo 1,3 milióna eur. Union zaslala v minulom roku 600 takýchto výziev, rádovo to bola suma v desaťtisícoch eur.

Keďže čiastky za zdravotnú starostlivosť sa pohybujú aj v tisíckach eur, zdravotné poisťovne dávajú možnosť uhradiť ich formou splátok. Každý prípad posudzujú individuálne. Ak však poistenec platiť odmieta, môže nastúpiť súdne konanie a exekúcia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie VšZP Všeobecná zdravotná poisťovňa