Sestru v ambulancii by mohol nahradiť lekár, navrhuje komora

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Lekár
Foto: www.google.plus.com

BRATISLAVA 6. apríla (WEBNOVINY) – Sestru v ambulancii všeobecného lekára by mohol nahradiť lekár, prípadne zdravotnícky asistent. Takúto možnosť navrhuje zaviesť Slovenská lekárska komora (SLK). „Máme za to, že v rámci minimálnych požiadaviek na personálne zabezpečenie všeobecnej ambulancie by poskytovateľ zdravotnej starostlivosti požiadavku minimálne jednej sestry mohol alternatívne nahradiť v špecifických prípadoch ďalším lekárom,“ uviedol prezident SLK Marian Kollár.

Tvrdí, že aj toto by mohlo byť riešením prehlbujúceho sa problému nedostatku všeobecných lekárov. Ako vysvetlil, lekár bez príslušnej špecializácie pracujúci na všeobecnej ambulancii by mohol byť súčasne zaradený do špecializačnej prípravy, pričom na všeobecnej ambulancii by vykonával špecializačnú prax.

„Nedá sa obísť aj skutočnosť nedostatočných platieb zo strany zdravotných poisťovní pre ambulancie za ich činnosť, čo má za následok aj neregulárnosť platových podmienok pre optimálnu personálnu politiku ambulancie,“ uviedol prezident SLK. V zahraničí je podľa neho riešená personálna problematika napríklad jednou univerzálnou sestrou na viacero ambulancií.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) sa k návrhu SLK zatiaľ nevyjadruje. „Chceme to najskôr odkomunikovať s komorou, neradi sa odkazujeme cez média,“ uviedla riaditeľka komunikačného odboru MZ Zuzana Čižmáriková. Komora navrhuje alternatívu v podobe lekára či zdravotníckeho asistenta zaviesť ako pre všeobecné ambulancie pre dospelých, tak i pre všeobecné ambulancie pre deti a dorast.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Marian Kollár
Firmy a inštitúcie SLK Slovenská lekárska komora