Štefanec chce od Čižnára počuť meno Sekretära z kauzy emisie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Emisie
Foto: SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 7. apríla (WEBNOVINY) – Poslanec a podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec žiada generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára o informáciu, kto je osoba v kauze emisie označovaná švajčiarskou prokuratúrou ako Sekretär.

Mohlo by ísť o vysokého úradníka Ministerstva životného prostredia SR, ktorý tam pôsobil do roku 2009 a mohol sa na emisnom obchode nabaliť. „Slovensko je už takmer šesť rokov traumatizované nevyriešením jednej z najväčších korupčných káuz prvej Ficovej vlády. Stále nevieme, kto sa obohatil v tejto kauze,“ povedal Štefanec po tom, ako podal na generálnej prokuratúre žiadosť o informácie od Čižnára.

„Generálna prokuratúra sa zatiaľ neoboznámila s listom, ktorý mal dnes do podateľne doručiť pán poslanec. Každý podnet alebo oznámenie budú vybavené zákonným spôsobom,“ povedala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Štefanca zaujíma, kto bol tou kontaktnou osobou na Slovensku. „Kto vtedy nepracoval v prospech záujmu slovenských občanov, ale kto ich okrádal. Verejnosť si zaslúži poznať pravdu,“ povedal Štefanec. Ocenil doterajší prístup Špeciálnej prokuratúry, ktorá zverejnila zoznam subjektov obchodujúcich v minulosti s firmou Interblue, cez ktorú išiel emisný obchod. Stále verí, že v tejto kauze sa dá dopátrať k pravde, pretože informácií je stále viac a viac.

Na existenciu záhadného Sekretära upozornili pred pár dňami zástupcovia Aliancie Fair-play, informáciu získali z dokumentov, ktoré si aliancia vyžiadala od švajčiarskej prokuratúry.

Termín Sekretär sa vo Švajčiarsku používa v súvislosti so štátnym tajomníkom, vedúcim úradu alebo iným vysokopostaveným úradníkom.

VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ivan Štefanec