Európska komisia žiada od Slovenska po audite vysvetlenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Európska komisia
Európska komisia Foto: lupa.cz

BRATISLAVA 8. apríla (WEBNOVINY) – Európska komisia si od Slovenska, ako aj viacerých iných členských štátov Európskej únie vyžiadala bližšie vysvetlenie niektorých poskytnutých správ, ktoré predložili v rámci každoročného kontrolného procesu.

Ako agentúru SITA v utorok informovala Shirin Wheelerová, hovorkyňa eurokomisára pre regionálnu politiku Johannesa Hahna, komisia sa zaujíma o metodológiu auditu a monitoring programov.

„Potrebujeme v tejto oblasti viac informácií, aby sme mohli pokračovať v spracovávaní platieb,“ zdôvodnila postup komisie Wheelerová. Ide podľa nej o bežný postup, ktorým dohliadajú na využívanie fondov a uplatňujú ho aj v mnohých iných členských štátoch. „Je našou povinnosťou zaistiť maximálnu transparentnosť a efektívnosť využívania európskych prostriedkov. Očakáva to od nás Európsky dvor audítorov, ako aj samotní občania,“ dodala Wheelerová.

V súčasnosti pokračuje proces analýz kontrolných správ, ktoré komisii poskytujú všetky členské štáty. Ide o audity všetkých programov podporených z európskych prostriedkov. Komisia vykonala pravidelný audit vybraných projektov v SR v závere minulého roka a správu o výsledku auditu poslala nedávno ministerstvu financií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia