Slovenskú pôdu budú môcť kupovať bohatí Arabi, varuje OĽaNO

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Polnohospodarstvo
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

BRATISLAVA 13. apríla (WEBNOVINY) – Slovensko môže prísť od prvého mája o pôdu, tvrdí OĽaNO. „Od prvého mája si bude môcť pôdu kúpiť každý bohatý Číňan alebo Arab, pestovať na nej plodiny a predávať ich do svojich domovských krajín. Nám zostane iba kupovať si potraviny z cudzích krajín, ak nám nejaké potraviny predajú,“ povedal na piatkovom brífingu poslanec OĽaNO Jozef Viskupič. Podľa neho namiesto podpory domácich farmárov púšťame z rúk to najcennejšie, čo doma máme.

Od 1. mája tohto roka by sa malo skončiť trojročné prechodné obdobie na obmedzenie nadobúdania poľnohospodárskej pôdy na Slovensku, o ktorom v roku 2011 na základe žiadosti Slovenska rozhodla Európska komisia. Slovensko si pri vstupe do Európskej únie v máji 2004 uplatnilo moratórium na predaj poľnohospodárskej pôdy cudzincom-fyzickým osobám na obdobie siedmich rokov s platnosťou do 30. apríla 2011. V tomto období tak mohli pôdu na Slovensku kupovať iba právnické osoby so sídlom v zahraničí.

V januári 2011 však slovenská vláda schválila návrh na predĺženie moratória na nákup poľnohospodárskej pôdy a lesov cudzincami o ďalšie tri roky, do 30. apríla 2014. Tento návrh Slovensko predložilo Európskej komisii a tá ho v apríli 2011 schválila.

„Maďarsko si vyjednalo pri predaji pôdy prísnejšie podmienky, Poľsko má výnimku, ktorá zabezpečuje, že pôdu nebudú predávať viac rokov a naši zástupcovia z tohto pohľadu nevyjednali takmer nič,“ dodal Viskupič, podľa ktorého by sa pôda mohla ochrániť zmenou klasifikácie na národné kultúrne dedičstvo.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Jozef Viskupič
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia